Cestovanie

Na potulkách hradmi: Západné Slovensko

"Kraje západného Slovenska ukrývajú množstvo pokladov stredoveku, tak hor sa na výlet."

Veronika Rosputinská, 5. októbra 2013 6:00
Bojnický zámok Foto: TASR/Daniel Veselský
V našom seriáli o potulkách hradmi sa v jeho finále presunieme na západ republiky, ktorý má rozhodne tiež čo ponúknuť. Núdza nie je o majestátne zachované hrady ani tajomné zrúcaniny, tak hor sa využiť posledné slnečné dni výletmi po jedinečných stredovekých pamiatkach. V tejto časti sa pozrieme do Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja, budúci týždeň ukončíme cestovanie hradmi v Bratislavskom a Trnavskom.

Nitriansky kraj


V kraji okolo Nitry sa spomína množstvo zaniknutých hradov, z ktorých mnohé neboli podrobené skúmaniu a dodnes nie je jasná ich podoba. Významnou zachovanou hradnou pamiatkou v kraji je komplex v Nitre. Jeho dominantou je najmä katedrála, ktorá je spolu s Diecéznym múzeom sprístupnená verejnosti. Samotný hrad, ktorého súčasná podoba dokumentuje koniec 17-teho storočia, verejnosti sprístupnený nie je.

Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič
Na príjemnú rodinnú túru je vhodný hrad Gýmeš. Vyštartovať môžete od železničnej stanice v obci Jelenec a vydáte sa po modrej turistickej značke. K hradu z konca 13-teho storočia sa dostanete asi po dvoch hodinách, podľa toho, aké tempo si zvolíte.

Za návštevu stojí aj hrad v Leviciach, ktorý je zakonzervovanou zrúcaninou pôvodne gotického hradu. Jeho vznik sa datuje do polovice 13-teho storočia a keďže veľmi často menil majiteľov, menil sa aj jeho vzhľad. V polovici 15-teho storočia vyhorel a bol opäť prestavaný. Veľmi dlho odolával aj nátlakom Turkov, časom však bol dobytý.

V rámci pamiatkovej ochrany boli jeho zrúcaniny zakonzervované a do dolného kaštieľa bolo umiestnené Tekovské múzeum. Od novembra do marca je hrad možné navštíviť počas pracovných dní od deviatej do šestnástej, v nedeľu sa otvára až o desiatej. V októbri je hrad verejnosti sprístupnený aj v sobotu v rovnakom čase ako počas nedele.

Hrad v Leviciach Foto: TASR/Ľudo Drmlík
V Nitrianskom kraji môžete okrem spomínaných navštíviť aj zrúcaniny hradov Hrušov, Oponice, Čierny hrad a Topoľčiansky hrad.

Trenčiansky kraj


Trenčiansky kraj je bohatý na známe slovenské hrady, prím hrajú jednoznačne Bojnice a hrad v Trenčíne. Prvý spomínaný je obľúbenou turistickou atrakciou a patrí medzi naše najstaršie hrady. Vystriedal viacerých majiteľov a od svojho vzniku začiatkom 12-teho storočia prešiel mnohými stavebnými úpravami, ktoré trvali až do konca 17-teho storočia. Odvtedy sa už významnejšie nemenil.

Bojnický zámok Foto: TASR/Alexandra Moštková
Čo možno väčšina o hrade netušila je fakt, že od vypuknutia druhej svetovej vojny patril firme Baťa, ktorá ho spolu s okolitými pozemkami odkúpila. Na základe často omieľaných Benešových dekrétov však tieto majetky po vojne pripadli štátu. Dnes tam sídli múzeum, ktoré je v zimnej sezóne, teda od októbra do apríla, sprístupnené verejnosti denne okrem pondelka od desiatej do pätnástej s prestávkou od dvanástej do pol jednej.

Trenčiansky hrad Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Keď zavítate do Trenčína, určite sa vám nepodarí prehliadnuť hrad týčiaci sa na vysokej skale. Na prvý pohľad okúzľujúca majestátna stavba však bola prestavaná a preto sa nečudujte, že z jeho návštevy nebudete mať očakávaný pocit. Keďže hrad vyhorel, z pôvodného zariadenia sa nezachovalo nič a to málo, čo vás v hrade čaká, pochádza z múzea a z iného obdobia, ako samotný hrad. Poteší však návšteva Matúšovej veže, z ktorej je nádherný výhľad na celé mesto a na jednotlivých poschodiach krásne erby majiteľov hradov.

V Trenčianskom kraji nájdete aj viacero zrúcanín, napríklad hrad Čierna Lehota, Haluzický hrad, Košeca, Beckov, Lednica, Sivý Kameň, Tematín, Vršatec, Uhrovec či populárny Čachtický hrad.

Komentáre