Cestovanie

Vydajte sa zabudnutou dolinou Gemera len pár kilometrov od Sorošky

"Či už sa vydáte na bicykli, pešo alebo autom, je to jedno. Premávka je tu natoľko slabá, že pár áut za hodinu svieži vzduch nijako neohrozí."

Matej Šulc, 24. augusta 2013 6:00
Vrchol doliny a Zádielská tiesňava v pozadí. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Stačí sa odpojiť z južného ťahu medzi Košiacami a Bratislavou v smere od Košíc tesne za horským prechodom Soroška doprava a po pár kilometroch sa vám odhalí čarovná a nedotknutá gemerská dolina, ktorá dýcha nielen prírodnou krásou, pokojom, ale aj bohatou históriou. Či už sa vydáte na bicykli, pešo alebo autom, je to jedno. Premávka je tu natoľko slabá, že pár áut za hodinu svieži vzduch nijako neohrozí.

Prvá je Drnava


Ako prvou z doliny budete prechádzať obcou Drnava. Už tu pocítite pokoj miestnych obyvateľov, no nezabudnite sa poobzerať po dobovej architektúre. V minulosti bola Drnava známa hlavne svojou železiarenskou hutou, odkiaľ sa dodával tovar do celého Uhorska. Dodnes napríklad železné laná z drnavskej huty držia ťažké konštrukcie mosta v Budapešti.

Bývalá huta v Drnave. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Ak postupujete ďalej, dorazíte do maličkej dedinky vystavanej v úzkej dolinke, ktorá sa volá Kováčová. Ak máte trochu času, neuškodí malá prechádzka na vrch za dedinou, kde objavíte viaceré zaujímavé výhľady.

Husitský kostol v Lúčke


Bonbónikom celého výletu sú zrúcaniny husitského kostola v nasledujúcej dedinke, Lúčke. Kostol postavili na prelome 13. a 14. storočia. Svojou jedinou loďou sprístupnenou z južnej strany a priamo sa uzatvárajúcou svätyňou, ku ktorej sa zo severnej strany pripája sakristia, patrí medzi typické stredoveké kostoly postavené na Gemeri. Maľby pokrývajúce steny kostola vznikali v rozmedzí 14. a 15. storočia, časť z nich vydržala až do sedemdesiatych rokov 20. storočia.

Husitský kostol v Lúčke. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Kostol , ktorý stojí na dôležitej strategickej vyvýšenine, obsadili v 15. storočí Husiti, ktorí sa ukrývali na Slovensku a prestavali ho na silnú pevnosť. Cintorín, ktorý ho obklopuje, obohnali stenou, ktorá bola zvonku posilnená opornými piliermi a v juhozápadnom rohu vystavili malú baštu opatrenú strieľňami. Pomenovanie “Husitský kostol” pochádza práve z tohoto obdobia.

Počas prvej svetovej vojny dostal kostol zničujúci zásah. Obyvatelia obce opustili tento kostol a uprostred dediny si postavili nový. Kostol bol už uprostred 20. storočia spustošený. Na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov bol kostol a priľahlý múr s nemalou pomocou domácich obyvateľov konzervovaný v dobre rozoznateľnom stave, čím sa stal tento kostol aj s priľahlým čarovným okolím jednou z najatraktívnejších lokalít Gemera.

Záver doliny - Borka


Stúpajúc ku koncu jednej z najkrajších gemerských dolín ešte miniete malebnú dedinku Borka. V Borke môžete objaviť na jej veľkosť až priveľa kostolov rôznych cirkví. Aj to svedčí o dobrej a uzavretej polohej tejto doliny, keďže sa tu pravidelne usídľovali obyvatelia z rôznych častí Rakúsko-Uhorska.



Za Borkou sa už aj tak úzka cestička ešte viac zužuje a dostáva sa až ku krížu na úplný vrchol doliny. Odtiaľ môžete sledovať tak celú dolinku, ako aj nedaľekú Zádielsku tiesňavu. Ak ešte nemáte dosť a chcete pokračovať krásami Gemera, po niekoľkokilometrovom klesaní sa dostanete až do údolia, odkiaľ vedie cestička priamo do srdca tiesňavy.

Komentáre