Cestovanie

Neviete, kam sa ísť schladiť na východnom Slovensku?

"Prinášame vám prehľad niekoľkých najpopulárnejších východoslovenských vodných plôch."

Matej Šulc, 10. augusta 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
Letné horúčavy útočia! Nenechajte sa ale variť vo vlastnom pote, choďte sa osviežiť do niektorej z vodných plôch, ktorých ponuka je na Slovensku fakt bohatá. My vám prinášame prehľad niekoľkých najpopulárnejších východoslovenských vodných plôch.

Zabavte sa na Zemplínskej Šírave


Štvorprúdovka, ktorá vedie na Šíravu z najbližšieho mesta Michalovce, pripomína ešte staré časy, kedy bola táto oblasť výkladnou skriňou republiky na hraniciach s našim vzorom, Sovietskym zväzom. Z čias socializmu sa tu nachádzajú aj viaceré schátrané hotely, no stále tu môžete nájsť kvalitnú vynovenú infraštruktúru.

Zemplínska šírava Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Vďaka svojej rozlohe je veľmi vhodnou voľbou na rôzne druhy zábavy, člnkovanie, skútrovanie či windsurfing. Pre menej odvážnych je tu možnosť previesť sa výletnou loďou. Večer sa nezabudnite prejsť po korze v oblasti Kaluža, kde môžete ochutnať viacero druhov nápojov, grilovaných špecialít či sladkých pochutín.

Napriek tomu, že tento rok je kvalita vody v Zemplínskej Šírave dobrá, najbezpečnejšie je kúpanie v niektorom z bazénov priamo na pláži. Od budúceho roka sa navyše predpokladá prevádzka nového aquaparku z prírodných termálnych vrtov, ktorých je v okolí nádrže niekoľko.

Zastavte sa aj na Vinnom


Ak hľadáte niečo pokojnejšie ako životom pulzujúcu Šíravu, odbočte z hlavnej cesty okolo Zemplínskej Šíravy na obec Vinné, kde vás prekvapí maličké, ale príjemné jazero Vinné. Jazero sa nachádza v príjemnom prostredí sopečných Vihorlatských vrchov, ktoré určite nezabudnite využiť na menšiu turistiku alebo výlet na horskom bicykli.

Vinné Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc

Zarybárčite na Čani


Pre milovníkov rybolovu odporúčam navštíviť štrkovisko v Čani, necelých dvadsať kilometrov južne od Košíc. Čaňa je pre svoje dobré veterné podmienky v centre Košickej kotliny považovaná hlavne za raj pre milovníkov veterných športov, hlavne windsurfingu, kiteingu či jachtingu.

Čaňa Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Rybárom naopak pre svoj zaujímavý tvar ponúka mnohé pokojné zákutia vhodné na príjemný relax pri rybárskej udici. Nezabúdajte ale, že rybárčenie bez platného rybárskeho lístka sa určite neoplatí, tresty za pytliactvo neustále narastajú. Pre pokojný rybolov si ale na úrade v obci Čaňa môžete vybaviť krátkodobé denné povolenie na výlov rýb.

Dobré ryby sú aj na Domaši


V príjemnom prostredí Ondavskej a Laboreckej vrchoviny sa nachádza vodná nádrž Veľká Domaša. Pre rybárov sú pohladením v srdci pravidelné úlovky obrovských sumcov, no aj ďalších pekných kúskov ako kapor, šťuka či zubáč. Okrem toho nájdete na Domaši aj viacero pekných pláží, tak pokojnejšie Holčíkovce, ako aj centrum zábavy, Dobrá.

Domaša Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Pre dobrý vietor je Domaša, podobne ako Čaňa, veľmi dobrým miestom pre windsurfing, ako aj jachting. V oblasti Holčíkovce sa nachádza aj dobre zariadený surfklub s kvalitnými inštruktormi, ktorí vás prevedú základmi chytania vetra.

Komentáre