Cestovanie

Vyberáme vianočný darček: 10 tipov na cestovateľské knihy

"Nie nadarmo sa vraví, že kniha je najkrajším darom. Ponúkame desať tipov na publikácie vyslovene krásne formou i obsahom, ktoré budú šperkom knižnice vašich blízkych."

Romana Juhásová, 5. decembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Knihy sú zdrojom inšpirácie, potešenia a môžete sa k nim kedykoľvek vrátiť. Na policiach kníhkupectiev sa kopia cestovateľsky orientované tituly zo všetkých kútov sveta, rôznych druhov a formátov. My sme vybrali najmä tie s bohatým a kvalitným obrazovým materiálom a s veľkým darčekovým potenciálom, dostupné v našich obchodoch.

Lonely Planet – One People : many journeys


Publikácie Loney Planet sú zárukou vysokej kvality a to v oblasti textu i obrazu. Výnimkou nie je ani zbierka fotografií a esejí s atraktívnou ústrednou témou – človek. Mnohí cestujú, aby sa učili o veľmi odlišnom živote v iných krajinách, táto publikácia si však vybrala cestu opačnú. Poukazuje práve na to, že odhliadnuc od odlišností ako národnosť či viera, zdieľame mnohé, od radosti z nového života po smútok z jeho konca. Podľa oficiálneho textu je publikácia oslavou prepojenia medzi ľuďmi po celom svete.

Karol Kállay – Fotografie


Neide o turistického sprievodcu, no výber toho najlepšieho z domácich no hlavne zahraničných fotoreportáži majstra Kállaya vám o živote v krajinách povie niekedy viac, než sto slov. Ako uvádza vo vlastnom texte, ktorý publikáciu dopĺňa: „Nefotografoval som sny a predstavy, fotografoval som realitu, zážitky a príhody, to, čo som cestou stretol a videl“. Popri tradičných fotografických rajoch ako New York či Paríž nakuknete do menej zmapovaných destinácii – Transsibírska magistrála, Gruzínsko, Severná Kórea či autorov zamilovaný Dagestan.

501 festivalov a slávností z celého sveta


Cestovateľských publikácií začínajúcich číslom 501 je nespočetne, obľube sa teší i táto príjemná zbierka, ktorá ukazuje, ako sa vedia ľudia po celom svete originálne zabaviť. Od Európy po Austráliu, od ohadzovania sa paradajkami po brazílske šialenstvo, skrýva množstvo zaujímavostí a potencionálnych cestovateľských inšpirácií pre tých, ktorí hľadajú autentický kultúrny zážitok.

Brassai – Paris


Paríž je mestom srdca mnohých, ak je tomu tak i u vašich blízkych, môžete pohľadať medzi titulmi o francúzskej metropole, nie je ich málo. Pokiaľ vie obdarovaný oceniť krásne fotografie, darujte Paríž minulého storočia objektívom Brassaia. Majster avantgardnej fotografie vás prevedie mestom po zotmení. Ako sám napísal: „Až fotografia mi umožnila celkom pochopiť parížske noci, ulice a záhrady – aj v daždi a blate“.

Čarovný svet


Čarovný svet a čarovná knižka. Aspoň jedna encyklopédia krás našej planéty by nemala chýbať v žiadnej rodinnej knižnici. Ak ju ešte nemáte, toto vydanie je informačne nasýtené, plné zaujímavostí, ktoré ste možno nevedeli a doplnené bohatými ilustráciami.

Ďalšie tipy:
Andrej Bán – Iné Slovensko
Lonely Planet - Food Lover’s Guide To The World
52 úžasných víkendov v Európe
Michal Knitl – Farebný svet
Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund - Legenda H+Z - První cesta

Komentáre