Cestovanie

Vodný mlyn v Kolárove je jedinečnou technickou pamiatkou

"Vodný mlyn v Kolárove je kópiou posledného dunajského lodného mlyna, ktorý niekto v polovici 50. rokov minulého storočia podpálil pri obci Radvaň nad Dunajom."

TASR, 12. júla 2017 8:00
Posledný plávajúci vodný mlyn v Kolárove. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Na mŕtvom ramene Malého Dunaja pri obci Kolárovo v okrese Komárno sa nachádza Národná kultúrna pamiatka plávajúci vodný mlyn a 86 metrov dlhý, celodrevený kolonádový most, ktorý spája dva brehy mŕtveho ramena Malého Dunaja. Ako TASR informovala Helena Šáliová z občianskeho združenia Spolok Vodný mlyn Kolárovo, okrem toho tu na rodiny s deťmi čakajú domáce zvieratá.

Podľa jej ďalších slov sa most svojou dĺžkou radí medzi najdlhšie mlyny s drevenou konštrukciou v Európe. "Mlyn je jedinečnou technickou pamiatkou svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa v ňom expozícia Múzea vodného mlynárstva. Okrem technologickej časti je možné vidieť aj pôvodné zariadenie izby mlyna. V areáli je aj amfiteáter s prírodným sedením. Okrem toho tu návštevníci môžu nájsť sedliacky dom s klasickou sedliackou pecou a na rodiny s deťmi tu čakajú domáce sliepky, husy a jedno prasiatko, pričom sem chceme doviezť aj jedného somárika," uviedla Šáliová.

Organizujú sa tu denné prehliadky s prednáškou, pričom hlavná sezóna sa začína od 1. mája a končí 31. októbra, no na požiadanie je možné mlyn navštíviť aj mimo sezóny. "V areáli sa počas sezóny usporadúvajú aj rôzne podujatia, festivaly a dokonca rodiny s deťmi si tu zvyknú robievať pikniky. Aktuálne máme za sebou 2. ročník Kattancs festivalu. Je to miestna špecialita, paprikový koláč, v rámci festivalu sa uskutočnila súťaž v jeho pečení. Okrem toho sa tu konajú aj rôzne súťaže vo varení gulášu, klobásový festival a rôzne firemné akcie," poznamenala.

K národnej kultúrnej pamiatke vedie najdlhší drevený riečny most v strednej Európe. Foto: TASR/Henrich Mišovič


Vodný mlyn v Kolárove je kópiou posledného dunajského lodného mlyna, ktorý niekto v polovici 50. rokov minulého storočia podpálil pri obci Radvaň nad Dunajom. "Túto kópiu postavili v roku 1983 v komárňanských lodeniciach ako technickú pamiatku. Takéto mlyny si ako prví začali stavať Rimania na rieke Tiber ešte v prvej polovici 6. storočia a od nich sa šírili na ďalšie európske rieky. Od 9. storočia sa začali spomínať dunajské mlyny a vážske až od 14. storočia. Najviac takýchto mlynov tu bolo na prelome 18. a 19. storočia, v tom čase ich obec Kolárovo mala až 17 kusov," dodala s tým, že takéto typy mlynov sa používali najmä na mletie obilia.

V poslednom období na mlyne prebehli viaceré rekonštrukcie. "V roku 2015 sa menila šindľová strecha, o rok neskôr sa upravovala zadná loď, začiatkom tohto roka sa upravila predná loď. Najväčšiu pozornosť si však vyžaduje výmena dreveného hriadeľa kolesa mlyna. Bude to náročné, pretože hriadeľ je z jedného veľkého kusu dreva a nevieme, či vôbec zoženieme takýto kus dreva. Okrem toho sme zvedaví, či sa na túto prácu niekto podujme, keďže to má aj svoju váhu," ukončila Šáliová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Deti sa počas leta na Bojnickom zámku zabavia i niečo naučia
Cestu na Martinské hole zvládnu aj menej zdatní turisti
Blízky východ láka turistov
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Komárna do Nových Zámkov

Komentáre