Cestovanie

Vo Švajčiarsku sprístupnili najdlhší visutý most pre peších na svete

"Most s názvom Europabrücke (Európsky most) má dĺžku 494 metrov a je umiestnený 85 metrov nad roklinou Grabengufer."

TASR, 31. júla 2017 13:00
Turisti kráčajú cez najdlhší visutý most pre peších na svete, dlhý takmer 500 metrov , ktorý sprístupnili neďaleko švajčiarskeho mesta Zermatt, 29. júla 2017. Foto: TASR/AP
Takmer 500 metrov dlhý most pre peších turistov sprístupnili neďaleko švajčiarskeho mesta Zermatt. Most je označovaný za najdlhší visutý most pre peších na svete, oznámila dnes spravodajská stanica BBC.

Most s názvom Europabrücke (Európsky most) má dĺžku 494 metrov a je umiestnený 85 metrov nad roklinou Grabengufer. Švajčiarski stavitelia ním nahradili starší most, ktorý poškodili padajúce skaly. Pri rakúskom meste Reutte sa nachádza podobný visutý turistický most - meria 405 metrov, je však situovaný až vo výške 110 metrov nad úrovňou zeme.

Turista kráča cez najdlhší visutý most pre peších na svete, dlhý takmer 500 metrov , ktorý sprístupnili neďaleko švajčiarskeho mesta Zermatt, 29. júla 2017. Foto: TASR/AP


Nový most, ktorého laná majú hmotnosť približne osem ton, je vybavený bezpečnostným systémom zabraňujúcim jeho hojdaniu. Most je súčasťou dvojdňovej turistickej trasy medzi Zermattom a obcou Grächen na juhu krajiny, odkiaľ sa naskytá výhľad na Matterhorn, jeden z najznámejších a najvyhľadávanejších štítov Álp i celej Európy s výškou 4478 metrov.

ODPORÚČAME AJ:
Kristus Spasiteľ symbolicky objíma farebné Rio de Janeiro
Chorvátsky park Kopački rit je európsky prírodný unikát
Peruánske Machu Picchu objavil americký archeológ Hiram Bingham
Veľký čínsky múr budovali v priebehu takmer dvoch tisícročí

Komentáre