Cestovanie

Víkendová inšpirácia: Oddych v tieni zelene

"Druhý júnový víkend naplno rozkvitnú parky a záhrady a práve preto je ideálnym časom pre návštevu tých najkrajších zelených plôch na Slovensku. Svoje brány otvoria i tie bežne neprístupné."

Romana Juhásová, 3. júna 2014 14:00
Františkánska záhrada v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš


Medzinárodné dobrovoľnícke podujatie Víkend otvorených parkov a záhrad každoročne otvára brány zelených plôch, respektíve ich prezentuje atraktívnym spôsobom, s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na krásu a nevyhnutnosť mestskej zelene.

Čas konania je pevne stanovený druhým júnovým víkendom, kedy možno na vegetácii pozorovať prerod jari v leto. Šiesty ročník je ohraničený dátumami 6. až 8. jún a zapojí sa doň rekordných dvadsaťštyri lokalít v hlavnom meste a dokopy takmer štyridsať po celej krajine, medzi nimi i niektoré verejnosti bežne neprístupné.

Záhradami prevedú sprievodcovia - dobrovoľníci


Podujatie nesie posolstvo kultúrne i environmentálne. Spočíva v zvýšení povedomia obyvateľstva o problematike zelene, o potrebe jej ochrany a zveľaďovania a taktiež je ambíciou poukázať na kultúrnu hodnotu záhradných priestorov s často významnou historickou hodnotou. Tú zaujímavým rozprávaním predstavia dobrovoľníci v role sprievodcov a koordinátorov. V mestskom parku na bratislavskom Námestí Slobody budú môcť záujemcovia podporiť myšlienku projektu kúpou a zasadením vlastného kvetu za symbolický poplatok jedno euro.

Prvý raz v Londýne


Medzinárodne rozšírené podujatie má svoj pôvod v Londýne, kde myšlienka sprístupnenia inak uzavretých záhrad a dvorov vznikla v roku 1998. Postupne sa úspešne uchytila vo viacerých európskych krajinách, medzi ktorými nechýbajú ani susedné Rakúsko a Česko.

Dvor so záhradnými prvkami na Bielej ulici č. 3 v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš
Za slovenským Víkendom otvorených parkov a záhrad stojí od roku 2007 Národný Trust v spolupráci s Ministerstvom kultúry. V našich končinách sú do programu zaradené aj voľne prístupné priestranstvá, avšak ich otvorenie ponímajú organizátori v metaforickom duchu, formou atraktívneho prezentovania.

Podujatie nielen pre Bratislavčanov


Bratislavčania sa môžu poprechádzať hradnými záhradami, ktoré budú hostiť aj sprievodnú akciu v podobe historického pikniku, záhradou Úradu vlády, respektíve anglickým parkom obklopujúcim neďaleký kaštieľ v Tomášove. Súčasťou podujatia budú aj vybrané zelené plochy v Trnave, Púchove, Nitre, Piešťanoch, Topoľčiankach či Spišskom Hrhove. Zaujímavou lokalitou je nepochybne aj anglický krajinkársky park v areáli hradu Červený Kameň.

Komentáre