Cestovanie

Viedeň cez víkend otvára dvere, podujatie sľubuje prekvapenia

"Viedeň na víkend otvára dvere obyčajne neprístupných budov. Že susednú metropolu poznáte ako vlastnú dlaň? Akcia sľubuje, že prekvapí aj domácich."

Romana Juhásová, 9. septembra 2014 12:00
Openhouse-wien.at Foto: Openhouse-wien.at


Rakúske hlavné mesto bude cez víkend 13. a 14. septembra hostiť svoj prvý deň "otvorených dverí". Bezplatné podujatie Open House venované nadšencom mestskej architektúry a dizajnu vzniklo v Londýne, dnes má globálny charakter. Viedeň sa tento rok zaradí medzi mestá ako New York, Tel Aviv či Buenos Aires.

Vo Viedni sa stretá história s modernými architektonickými smermi. V mnohých prípadoch si však jej menej turisticky orientované klenoty možno obhliadnuť len z vonkajšej strany. To sa na jeden víkend zmení. Sedemdesiat architektonicky zaujímavých budov výnimočne oželie bezpečnostné opatrenia, dá vrátnikom voľno a otvorí svoje brány. Návštevníci nakuknú do stavieb komerčných, kancelárskych aj obytných, pútavé príbehy porozprávajú v rámci prehliadok architekti či samotní domáci. Podujatie je bezplatné a netreba sa ani registrovať.

Stále má čím ohúriť


Máte dojem, že v dobre známom susednom hlavnom meste už nemá čo ohúriť? Open House vraj prekvapí aj domácich. „Mnoho obyvateľov Viedne je presvedčených o tom, že mesto poznajú ako vlastnú dlaň. Ale jeho veľká časť je skrytá a množstvo budov je bežne zatvorených pre verejnosť," vysvetľuje organizátor Iris Kaltenegger pre rakúsky The Local.

Openhouse-wien.at Foto: Openhouse-wien.at
Do podujatia sa zapojili budovy ako apartmány Karl-Marx-Hof, továreň na chlieb Anker či Poštová sporiteľňa navrhnutá Ottom Wagnerom, ktorá v archívoch uchováva zaujímavosti ako prvú vkladnú knižku cisára Františka Jozefa.

Open House odštartovala britská metropola v roku 1992, z Londýna sa rozšíril do dvadsaťtri svetových miest. Jednoduchý koncept poukazuje na architektonicky pútavé klenoty a na jeden víkend v roku otvára ich inokedy neprístupné brány. Objavuje menej známe časti mesta a dostáva pochopenie pre skvelé stavby aj medzi laikov a bežných obyvateľov.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Odhaľujeme krásy Toskánska: Do Montepulciana nielen za vínom
Taká je pravda o Verone, v ktorej Shakespeare údajne nikdy nebol
Kjóto, to je Japonsko v najčistejšej forme
Kultúrne zážitky za najmenší peniaz? Ponúka ich Varšava
Reportáž z Japonska: Tokio je mestom kontrastu
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo

Komentáre