Cestovanie

Slovenský horolezec P. Hámor sa pokúsi zdolať 7. najvyššiu horu sveta

" Na vrchol Dhaulágirí sa po prvý raz podarilo vystúpiť až 13. mája 1960 štyrom členom švajčiarsko-rakúskej expedície vedenej Maxom Eiselinom. "

TASR, 11. marca 2017 8:00
Slovenský horolezec Peter Hámor sa chystá na svoju poslednú nezdolanú osemtisícovku. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Slovenský horolezec Peter Hámor v rámci projektu Himalayadventure MMXVII plánuje vystúpiť na poslednú ním nezdolanú osemtisícovku, siedmu najvyššiu horu sveta Dhaulágirí (8167 m n. m.) v nepálskych Himalájach. Na siedmu najvyššiu horu sveta sa slovenský horolezec pokúsi vyliezť druhýkrát, svoj prvý pokus prerušil pre smrť jedného z členov expedície.

Samotnému výstupu budú predchádzať aklimatizačné výstupy na viacero vrcholov v himalájskom údolí Solo Khumbu. "V prípravnej fáze to bude vrchol Kala Patthar (5643 m n. m.), odtiaľ ideme na Island Peak (6189 m n. m.) a zavŕšime to horou Pumori (7161 m n. m.)," povedal Hámor. Podľa jeho slov hlavným cieľom projektu Himalayadventure MMXVII je vystúpiť na vrchol Dhaulágirí.



Spolu s ním sa expedície zúčastnia aj slovenskí horolezci Michal Gabriž, Michal Sabovčík a Tomáš Petrík. Počas výstupu na Pumori tím doplní horolezec Ján Šustr. Slovenský horolezec odlieta do Nepálu 10. marca z Bratislavy. V základnom tábore pod Dhaulágirí chce byť Hámor najneskôr do 15. apríla. Ako prezradil, na výpravu si so sebou berú dokopy zhruba desať kilogramov klobásy a päť kilogramov slaniny.

V okolí siedmej najvyššej hory planéty boli v roku 1950 ako prví francúzski horolezci, avšak na horu sa im nepodarilo vystúpiť. Na vrchol Dhaulágirí sa po prvý raz podarilo vystúpiť až 13. mája 1960 štyrom členom švajčiarsko-rakúskej expedície vedenej Maxom Eiselinom. Spolu s nimi na vrchol vystúpili aj dvaja nepálski výškoví nosiči. V súčasnosti vedie na vrchol hory 15 výstupových trás.

Peter Hámor je slovenský výškový horolezec a himalájista. Popradčan má na svojom konte veľa náročných expedícií a horolezeckých výstupov doma i v zahraničí. Jeho prvou osemtisícovkou bola najvyššia hora sveta, Mount Everest (8848 m n. m.), na vrchol ktorej vystúpil 19. mája 1998. Doposiaľ stál 14-krát na vrcholoch 13 osemtisícoviek. Na najnebezpečnejšiu z nich, Annapurnu (8091 m n. m.), sa mu podarilo vystúpiť ako prvému horolezcovi v histórii z oboch strán. Po prvý raz to bolo v roku 2006, druhý výstup nasledoval v roku 2010. Hámor je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý vystúpil aj na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Bez sedačiek a s kopou farieb. Na Slovensku otvorili unikátne kino
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Zo Zvolena do Jesenského
Čertovu dolinu a chodník J. Surovca turisti navštevujú aj v zime
Highlighty týždňa: Masaryk vyhral 12 Českých levov, ocenení aj Slováci

Komentáre