Cestovanie

VIDEO: Na vrchu Dubeň otvorili 27,4 metra vysokú vyhliadkovú vežu

"Rozhľadňa má slúžiť ako priestor pre oddych a turistiku, v prípade nepriaznivého počasia ochráni návštevníkov prístrešok."

TASR, 30. marca 2018 8:00
Na snímke unikátna vyhliadková veža na Dubni v Žiline dňa 26. marca 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová
Mesto Žilina otvorilo na vrchu Dubeň 27,4 metra vysokú vyhliadkovú vežu, ktorú začalo stavať prostredníctvom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra na jeseň minulého roka. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Pripomenula, že prvotné plány postaviť vyhliadku pochádzajú z roku 1995. "Som rád, že sa nám podarilo dotiahnuť tento projekt do konca a rozhľadňa na Dubni je oficiálne otvorená. Turisti z celého okolia tak môžu využiť nadchádzajúce sviatky a prísť sa pokochať skutočne unikátnymi výhľadmi na naše krajské mesto," uviedol prednosta Mestského úradu v Žiline Igor Liška.

Práce na výstavbe vyhliadkovej veže trvali približne polroka. "Projekt bol financovaný z rozpočtu OOCR Malá Fatra a z dotácie z Ministerstva dopravy a výstavby SR v celkovej výške 283.000 eur. Veža je vysoká 27,4 metra a má desať podlaží. Prvé nadzemné podlažie je vo výške 572 metrov nad morom, najvyšší bod veže je v nadmorskej výške 598 metrov. Je zhotovená z oceľovej konštrukcie a obložená drevom. Vyhliadková veža je prístupná celoročne a je možné sa k nej dostať po turistických chodníkoch zo Zástrania a z Budatína," doplnila Zigová.

"Žiadame turistov, aby autá nechali zaparkované v týchto mestských častiach a na vyhliadku sa vydali po vlastných. Sme predsa len v prírode, kde vozidlá nemajú čo robiť. Prosíme, aby dbali na zeleň a neparkovali na priľahlých lúkach," vyzval prednosta mestského úradu.



Rozhľadňa má slúžiť ako priestor pre oddych a turistiku, v prípade nepriaznivého počasia ochráni návštevníkov prístrešok. "Verím, že vyhliadková veža poskytne Žilinčanom a návštevníkom regiónu nový priestor pre oddych a relax, pretože Dubeň má potenciál byť parkovým lesom celomestského významu," uzavrel primátor Žiliny Igor Choma.

Na vyhliadku vyhlásili v roku 2016 verejnú anonymnú architektonickú súťaž, do ktorej sa prihlásilo viac ako 40 súťažiacich. Odbornú porotu najviac zaujal projekt architektov Ladislava Vikartovského a Gábora Nagya. Zhotoviteľom stavby bola firma HSF System SK, s.r.o.

Komentáre