Cestovanie

VIDEO: Jovsianska hrabina sa opäť odela do biela, kvitne bledula

"Známy posol jari je neobyčajný svojou početnosťou i farebným prevedením v porovnaní s ostatnými druhmi. "

TASR, 1. apríla 2017 11:00
Na snímke rozkvitnuté bledule jarné karpatské (Leucojum vernum subsp. carpaticum) v Národnej prírodnej rezervácii Jovsianska hrabina. Foto: TASR/Roman Hanc
Národná prírodná rezervácia (NPR) Jovsianska hrabina v Michalovskom okrese sa opäť odela do biela. Dôvodom sú rozkvitnuté bledule jarné karpatské. Sú zákonom chránené, ich trhanie na území NPR, ako aj trhanie ostatných rastlín je zakázané. Na rezerváciu sa totiž vzťahuje najvyšší stupeň ochrany.



Známy posol jari je neobyčajný svojou početnosťou i farebným prevedením v porovnaní s ostatnými druhmi. „Bleduľa jarná karpatská sa líši od bledule jarnej tým, že v populácii prevládajú dvojkveté jedince, ktoré majú okraje lupienkov pokryté žltými škvrnami. Bleduľa jarná má zelené škvrny,“ uviedla pre TASR zoologička Zuzana Argalášová zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat s tým, že bleduľa jarná karpatská je považovaná sa východokarpatský subendemit.



Jovsianska hrabina je Národnou prírodnou rezerváciou od roku 1953. Rozprestiera sa na rozlohe približne 260 hektárov. Predstavuje dubovo–hrabový les na južných svahoch pohoria Vihorlat charakteristický bohatým výskytom bledule jarnej karpatskej. „Je to najrozsiahlejšia a najbohatšia lokalita na Slovensku,“ vysvetlila zoologička.

Na snímke rozkvitnuté bledule jarné karpatské (Leucojum vernum subsp. carpaticum) v Národnej prírodnej rezervácii Jovsianska hrabina 27. marca 2017. Ide o najväčšiu lokalitu s výskytom týchto zákonom chránených kvetov, ktorá sa nachádza neďaleko obce Jovsa v okrese Michalovce. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc


Rezervácia je, ako tvrdí, zaujímavá aj po odkvitnutí bledúľ. Na miestach, ktoré sú často zaplavované vodou, má svoj najvýchodnejší výskyt napr. subatlantický druh - ostrica hrebienkatá. „Ďalšie významnejšie druhy v území sú kosatec trávolistý, prilbica moldavská, valdštajnka kuklíková, korunkovka strakatá, vzácny východokarpatský endemit hrachor hladký,“ dodala.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Kostol sv. rodiny je spätý s pápežom Jánom Pavlom II.
Highlighty týždňa: Zažite balet zblízka, SND zverejnilo unikátne VIDEO
Zápis do zoznamu UNESCO zvýšil dreveným chrámom návštevnosť
VIDEO: Kostol sv. Egídia v centre Popradu zaujme návštevníkov maľbami

Komentáre