Cestovanie

VIDEO: Drevený chrám v Jalovej vraj trikrát prenášali

"Ikonostas v chráme pochádza zo 17. storočia, reštaurovaný bol v rokoch 2005 až 2009. Miestni obyvatelia s ním však po jeho obnove neboli stotožnení."

TASR, 12. apríla 2017 8:00
Gréckokatolícky drevený chrám v obci Jalová v Sninskom okrese, ktorý je zasvätený sv. veľkomučeníkovi Jurajovi, bol postavený v 18. storočí. Foto: TASR - Michaela Zdražilová
Gréckokatolícky drevený chrám v obci Jalová v Sninskom okrese, ktorý je zasvätený sv. veľkomučeníkovi Jurajovi, bol postavený v 18. storočí. Podľa ústneho tradovania miestnych obyvateľov bol trikrát prenášaný.

Chrám je jednoduchej zrubovej konštrukcie, postavený na kamennom základe. „Zo stavebného hľadiska ide o klasický trojpriestorový, trojdielny, dvojvežový chrám s dvoma trojramennými kovovými krížmi,“ vysvetlil pre TASR správca gréckokatolíckej farnosti v Stakčíne Peter Demjanovič s tým, že vchod je iba jeden, a to zo západnej strany. „V hlavnej veži sú dva zvony. Jeden je z roku 1908, druhý bol preliaty v roku 2001,“ doplnil.



Ikonostas v chráme pochádza zo 17. storočia, reštaurovaný bol v rokoch 2005 až 2009. Miestni obyvatelia s ním však po jeho obnove neboli stotožnení. „Mysleli si totiž, že do chrámu nainštalovali iný ikonostas, keďže tie maľby a ikony neboli také ako predtým,“ priblížil správca s tým, že to neskôr prijali, keďže im reštaurátori vysvetlili, že sa pri obnove dostali k pôvodným maľbám. Ikonostas nie je z priestorových dôvodov vcelku. „Cárske dvere sú dvojkrídlové so šiestimi medailónmi,“ dodal.

Prvá väčšia rekonštrukcia chrámu sa uskutočnila v roku 1831. Patril tiež k tzv. chrámom v kožuchu, pretože bol zvonku omietnutý a obielený vápnom. Po roku 2000 došlo k ďalším rozsiahlym opravám, ale objekt už nebol omietnutý. „V roku 2016 v októbri sa nám podarilo cez projekt Pro monumenta zakonzervovať strešnú krytinu, keďže sme zistili, že nám tečie do chrámu,“ priblížil Demjanovič s tým, že do budúcna budú musieť zabezpečiť novú strechu.

Každú nedeľu a počas sviatkov sa v chráme na kopci slúži liturgia. Miestni veriaci tu zachovávajú juliánsky kalendár. Liturgickým jazykom je slovenčina a cirkevná slovančina. „Reálne chrám navštevuje približne desať ľudí,“ skonštatoval správca. Jalová totiž patrí medzi samosprávy s počtom obyvateľov do 100.

Juraj Zubaľ, ktorý pomáha pri zveľaďovaní chrámu, pre TASR uviedol, že obec navštevujú aj turisti. „Boli tu už napr. z Francúzska, Rakúska, ale aj Nemecka,“ vysvetlil.

ODPORÚČAME AJ:
Kalinčiakovo sa môže pochváliť vzácnym starobylým románskym kostolíkom
Kostol sv. Jána Krstiteľa vďačí za existenciu bitke medzi veriacimi
Dóm sv. Martina prišiel počas prvej svetovej vojny o zvony
Bazilika sv. Jakuba má v interiéri viacero diel od Majstra Pavla

Komentáre