Cestovanie

VIDEO: Chystáte sa do Popradu? Určite navštívte Podtatranské múzeum

" Najväčšou novinkou, ktorú múzeum pripravilo, je nová expozícia venovaná mestu Poprad od praveku až po súčasnosť. "

TASR, 3. apríla 2018 8:00
Na snímke exponáty v novej stálej expozícii "Poprad a okolie v zrkadle vekov" v Podtatranskom múzeu v Poprade, ktoré po viac ako dvojročnej rekonštrukcii slávnostne otvorili 27. marca 2018. Foto: TASR - Adriána Hudecová
Podtatranské múzeum v Poprade v utorok po viac ako dvojročnej rekonštrukcii slávnostne otvorili. Pre verejnosť sú obnovené priestory sprístupnené od stredy 28. marca.

„Samozrejme ťažko pomenovať pocity, ktoré teraz máme, ale sme veľmi radi, že sa nám už podarí otvoriť a budeme môcť privítať prvých návštevníkov a Podtatranské múzeum sa opäť dostane do pozornosti verejnosti,“ uviedla riaditeľka múzea Magdaléna Bekessová.

Najväčšou novinkou, ktorú múzeum pripravilo, je nová expozícia venovaná mestu Poprad od praveku až po súčasnosť. Nesie názov Poprad a okolie v zrkadle vekov a je situovaná na druhom nadzemnom podlaží. „Tým, že máme množstvo zbierkových predmetov, tak sme sa snažili vybrať tie najatraktívnejšie a najzaujímavejšie, resp. také, ktoré ešte neboli nikdy vystavené,“ upozornila Bekessová.

Nebude chýbať ani neandertálec z Gánoviec, výdreva obetnej studne z Gánoviec z doby bronzovej, vzácne mince, medaily, odznaky či ninera – unikátny hudobný nástroj zo 17. storočia. Múzeum vystaví aj zreštaurované historické knižničné dokumenty zo 16. storočia, reštaurované umelecké diela, vrstevnicovú reliéfnu mapu Vysokých Tatier či propagačné predmety a tlačoviny z najvýznamnejších športových podujatí a množstvo fotografií. Návštevníci novej expozície, v časti venovanej neskorej dobe rímskej, nájdu aj niekoľko originálnych predmetov z kniežacej hrobky objavenej v Matejovciach, ktoré múzeu zapožičal Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v Nitre.

V súčasnosti ešte stále prebiehajú práce na renovácii areálu okolo budovy Podtatranského múzea, v máji by ho radi sprístupnili aj verejnosti. V tamojšej záhrade budú situované objekty remeselníckych dielní a amfiteáter. „O mesiac nás čaká ďalšia veľká udalosť od otvorenia a to inaugurácia poštovej známky s motívom posmrtného lôžka z kniežacej hrobky,“ zdôraznila Bekessová.



Podtatranské múzeum zatvorili v marci 2015, samotná stavebná rekonštrukcia budovy na Vajanského ulici, ktorá trvala takmer dva a pol roka, si vyžiadala náklady približne 2,5 milióna eur. Ďalšie finančné prostriedky získalo múzeum na výrobu mobiliáru a prípravu spomínanej expozície, viac ako 112.000 eur vyčlenil Prešovský samosprávny kraj a ďalších 50.000 eur poskytlo mesto Poprad.

Vedenie múzea očakáva od spomínanej rekonštrukcie predovšetkým zvýšenú návštevnosť, zároveň však plánuje rozšíriť ponuku svojich služieb. „Pôjde o rôzne prednášky, aktivity pre rôzne vekové kategórie, animačné programy, predvádzacie, vzdelávacie aktivity, máme pripravené podujatia aj v samotnom areáli. Keďže dielne budú vybavené tradičným náradím chceme dať deťom zo škôl možnosť vyskúšať si tradičný spôsob výroby z obdobia, z ktorého pochádza kniežacia hrobka, to znamená z konca 4. storočia nášho letopočtu,“ dodáva riaditeľka.

Komentáre