Cestovanie

Vianočná dedinka na rakúskom zámku Schloss Hof má viacero noviniek

"Vyzdobené stromy a objekty zámockého areálu s množstvom stánkov a pestrým sortimentom farmárov a remeselníkov pripomínajú atmosféru vidieckych Vianoc. "

TASR, 6. decembra 2017 8:00
Zámok Schloss Hof. Foto: niederoesterreich.at/dropbox.com
Vianočné trhy v novej podobe pripravili v areáli prihraničného rakúskeho zámku Schloss Hof. Bývalé vidiecke sídlo Márie Terézie neďaleko Bratislavy prekvapí aj pravidelných návštevníkov.

"Tohto roku sa naše vianočné trhy prezentujú v novom šate. Máme nové stánky, nové osvetlenie, program aj novú výstavu o jasličkách. Stredobodom sú neskorobarokové jasličky z Tirolska. Trhy sú vždy len v sobotu a nedeľu do 17. decembra a ešte dodatočne 8. decembra," uviedla pre TASR zámocká sprievodkyňa Barbora Hromjáková.

Podľa nej historické jasličky rodiny Friedla Jaufenthalera patria k málo zachovaným barokového pôvodu. Niektoré ich časti sú z obdobia okolo roku 1770. Boli vystavené v kláštore Wilten v Innsbrucku a keď cisár Jozef II. zakázal betlehemy v kostoloch, našli útočisko v domácnostiach. Tieto uvedená rodina neskôr darovala Rakúskeho národopisnému múzeu vo Viedni.

Zväčšené časti pastiera, Baltazára, Melichera a Gašpara, ale i slona a iných zvierat v skutočnej veľkosti sprevádzajú návštevníkov cisárskym apartmánom, spálňou a ďalšími priestormi Márie Terézie a Jozefa II. s pôvodným interiérom. Na slávnostne prestretom stole možno sledovať videoinštaláciu.

V prízemí zámku je betlehem z medovníka aj vyrezávané drevené rôznych veľkostí i architektonických tvarov s množstvom ľudských a zvieracích figuriek od členov Viedenského jasličkového zväzu. Vonku nechýba tradičný živý betlehem so vzácnymi bielymi oslíkmi a inými zvieratami.

Pred stánkami s občerstvením sú nové stoly v tvare stromčekov, ale aj koňa, býka a ďalších zvierat. Nové sú aj vianočné koncerty v slávnostnej sále, kde je prvýkrát vianočný strom ovešaný tradičnými ozdobami. Marchfeldskú filharmóniu tam po rokoch vystriedalo swingové vianočné trio, ktoré hráva podvečerné koncerty. Popoludnia v arkádovom zámockom dvore spríjemňuje dychová hudba so známymi vianočnými piesňami.

Vyzdobené stromy a objekty zámockého areálu s množstvom stánkov a pestrým sortimentom farmárov a remeselníkov pripomínajú atmosféru vidieckych Vianoc. Predsviatočne dianie je aj v Detskom a rodinnom svete Bäkenhof. Malí tvorcovia tam majú rôzne aktivity, pečú a zhotovujú si vianočné doplnky, ale môžu aj napísať Ježiškovi.

I tento rok je z Bratislavy zabezpečená špeciálna doprava na zámocké trhy, ktoré sú sprístupnené denne od 10. do 19. hodiny.

"Už piatu sezónu vozíme do Schloss Hofu záujemcov o návštevu trhov. Autobusy odchádzajú vždy v sobotu a nedeľu o 13.30 h z náhradnej stanice z Mlynských nív a o 18.10 h sa vracajú do Bratislavy. Vďaka spolupráci so zámkom Schloss Hof je zaujímavá cena, lebo cestujúci si nekupuje len dopravu, ale aj vstup na vianočné trhy," informuje Eva Vozárová zo Slovak Lines.

ODPORÚČAME AJ:
Slováci zlanili jeden z najvyšších vodopádov sveta
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Popradu-Tatier na Štrbské Pleso
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Zo Štrbského plesa ZUBAČKOU do Štrby

Komentáre