Cestovanie

Aj Varšava má svoju Eiffelovku. Najvyššiu budovu dal postaviť Stalin

"Čo ďalšie možno vidieť v hlavnom meste Poľska?"

Katarína Bačová, 16. mája 2017 10:00
Palác kultúry a vedy niektorí obyvatelia Varšavy nemajú radi. Možno preto, že to bol dar od Stalina. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová
Varšava je mesto so sviežim duchom. Historické budovy vkusne dopĺňa moderná architektúra. Mesto je známe tým, že hoci bolo po druhej svetovej vojne zničené, doslova vstalo z popola. Historické Staré mesto znova postavili podľa pôvodných plánov tak poctivo, že sa zaradilo do dedičstva UNESCO.

V meste sú perfektné podmienky pre cyklistov. Bicykel si môžete požičať na každom kroku za veľmi príjemné, ba až symbolické ceny. Jadro mesta sa tak dá prejsť za jeden deň, no na detailnú prehliadku Varšavy si určite nechajte času viac. Čakajú vás zaujímavé zákutia, múzeá, pamiatky i kultúra.

Stalinov dar


Dominantou mesta i akýmsi orientačným bodom je Palác kultúry a vedy. Je nepriehľadnuteľný z každej strany, preto ho prirovnávajú ho k francúzskej Eiffelovke. „Dar od sovietskeho ľudu“ dal postaviť Stalin. Ukážkový príklad socialistickej architektúry je so svojimi 237 metrami najvyššou budovou v Poľsku. Skrýva divadlá, kiná, orchestre, múzeá a nájdete tu aj informačné centrum pre turistov. Z 30. poschodia uvidíte celé mesto ako na dlani.

Pohľad na Varšavu z 30. poschodia Palácu kultúry a vedy vo Varšave. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Nie tak staré Staré mesto


Zo Starého mesta je najznámejší kráľovský zámok, no celý historický komplex je skutočne očarujúci. Ako stvorený na romantické prechádzky. Kto by to bol povedal, že historické budovy až také staré nie sú, prešli znovuzrodením po 2. svetovej vojne.

Staré mesto je zapísané v Zozname UNESCO. Známy je hlavne kráľovský zámok. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Späť v čase sa môžete vrátiť aj na zámku Wilanov, kde žil kráľ Ján Sobieski u nás známy ako premožiteľ Turkov v bitke pri Viedni (1683). Populárne sú aj Kráľovské kúpele Łazienki.

Na zámku Wilanov môžete nahliadnuť do kráľovských komnát aj sa pokochať záhradami. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Múzeá podľa vášho gusta


Silnou stránkou mesta sú aj múzeá. Turistov isto poteší, že niektoré z nich sú v jeden deň v týždni zadarmo. Navštíviť tak môžete napríklad Národné múzeum vo Varšave s bohatým zbierkovým fondom. Pýši sa napríklad aj slávnym dielom Židovská žena predávajúca pomaranče od Aleksandra Gierymskeho. Ďalej je tu Múzeum Varšavského povstania, Múzeum dejín poľských Židov či nezvyčajné Múzeum neónu, mapujúce neónové reklamy.

Ak máte radšej interaktívnejšie aktivity, odporúčame vám Kopernikovo vedecké centrum. Na chemické pokusy, logické úlohy, psychologické hry a ďalšie aktivity si vyhraďte aspoň tri hodiny, stojí to za to.



Odkazy histórie


Druhá svetová vojna významne poznačila poľské dejiny. Varšavské geto bolo najväčšie v Európe. Dnes ho pripomínajú nápisy na chodníkoch, spomínané múzeum, ale aj pamiatky v židovskej štvrti.

Marie Curie Sklodowska, držiteľka dvoch Nobelovych cien, pochádzala z Poľska. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová

Pozitívnejšie sa do histórie mesto zapísalo vďaka výnimočným osobnostiam, ktoré tu žili. Najzvučnejšie znejú odkazy hudobného skladateľa 19. storočia Frederyka Chopina a držiteľky dvoch Nobelových cien Marie Curie Sklodowskej. Varšava je správnym miestom na to, aby ste sa o nich dozvedeli viac.

Mesto kontrastov


V hlavnom meste Poľska sa teda je ako zabaviť. Žije tu vyše milión sedemsto tisíc obyvateľov, ktorí spolu s návštevníkmi tvoria pulzujúcu metropolu. Zrekonštruované historické jadro pripomína to, čo bolo, a moderné budovy, medzi ktoré patrí napríklad výrazný národný štadión, je dôkazom toho, že mesto usilovne pracuje na tom, aby bolo aj súčasťou budúcnosti.

Moderné budovy tvoria kontrast s historickým jadrom mesta. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Mimochodom, ak natrafíte na sochu morskej panny, vedzte, že to je vo Varšave významná bytosť. Legenda, ktorá ju s mestom spája, má niekoľko verzií, no podstatné je, že mesto so štítom a mečom v rukách ochraňuje. Preto je aj súčasťou erbu Varšavy.


ODPORÚČAME TIEŽ:
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Bratislava Rača
VIDEO: Kambodža láka prírodou a panenskými plážami. Turisti sú vítaní
FOTO: Umenie ulice nemusí byť brak. Svedčí o tom výstava Magic City
V soľnej bani Wieliczka natáčal videoklip aj Majk Spirit

Komentáre