Cestovanie

V soľnej bani Wieliczka natáčal videoklip aj Majk Spirit

"Soľ sa v poľskej Wieliczke už takmer neťaží, zarába si na seba turizmom. "

Katarína Bačová, 21. januára 2016 12:00
Ilustračné foto Foto: webmagazin.sk/Lujza Hollá
Soľná baňa Wieliczka (slov. Velička) patrí k najstarším na svete, biele zlato sa tu ťaží od 13. storočia. Nachádza sa len pár kilometrov od mesta Krakov. O jej jedinečnosti svedčí aj fakt, že do listiny Svetového dedičstva UNESCO bola zapísaná už v roku 1978. Dnes patrí k najobľúbenejším turistickým atrakciám Poľska, ročne ju navštívi viac ako milión návštevníkov z celého sveta. Pripravená je pre nich viac ako 3,5-kilometrová trasa, ktorou sa dostanú až do hĺbky 130 metrov. Celkovo však banské chodníčky siahajú až 327 metrov pod zemou.

Aby sa turisti dostali do tohto sveta, musia najprv zdolať takmer 400 schodov. Ťažký zostup však stojí za to. Už pri prvom pohľade vzbudzujú sivobiele soľné steny jaskyne, slané potôčiky a nekonečné cestičky tajomnú atmosféru. V chodbičkách obložených drevom sa však možno ľahko stratiť, vstup je preto povolený len so sprievodcom.

Zvonku nič nenasvedčuje tomu, že pod zemou sa nachádza iný - soľný - svet. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Pod povrchom akoby fungoval ďalší svet. Nájdete tu reštauráciu, kúpele aj niekoľko kaplniek. Atraktívne prostredie láka aj filmárov. Nedávno očarilo aj slovenského rapera Majka Spirita, ktorý tu natáčal videoklip k piesni Zbojník. Soľné kráľovstvo je tiež dejiskom skutočných príbehov. Vo veľkolepej Kaplnke svätej Kingy sa pravidelne konajú svadby a koncerty.



Počas cesty vás budú sprevádzať aj soľné sochy. Nájdete tu praobyvateľov sediacich okolo ohňa, baníkov, ale aj busty osobností z Poľska. Nechýba Kopernik, Goethe či Kazimír Veľký. V interiéri nájdete tiež soľnú verziu Da Vinciho Poslednej večere. K nezabudnuteľným častiam prehliadky patrí ukážka riskantného vypaľovania metánu, tak, ako to kedysi robili miestni baníci. Romantikom zase zahrá pri jazere Chopin.

Na denné svetlo vás vyvezie originálny banícky výťah. Organizácia turistických skupín tu funguje ako hodinky. Ak by vám „obyčajná“ prehliadka nestačila, dvakrát do dňa si môžete skúsiť život baníka. Pre deti je určená prehliadka s permoníkmi. Odniesť si môžete rôznorodé suveníry alebo to najcennejšie - vrecko soli. A hlavne nezabudnite počas návštevy zhlboka dýchať. Vaše dýchacie ústrojenstvo sa vám poďakuje.

Ilustračné foto Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


ODPORÚČAME AJ:
Farbenie vlasov doma: Ako predísť katastrofe?
Unikátne nálezy z hrobky germánskeho kniežaťa sa vracajú na Slovensko
Služba WhatsApp ruší ročné predplatné
Hudobník Janko Lehotský má druhú vtipnú výtvarnú výstavu i nový album
Aj po 20 rokoch je najkrajším kompaktným roadsterom sveta

Komentáre