Cestovanie

V indickom štáte Gudžarát dokončujú najvyššiu sochu na svete

"Monumentálne dielo bude mať názov Socha jednoty a slávnostne ho odhalia 31. októbra, informovala v pondelok stanica BBC."

TASR, 6. septembra 2018 8:00
Najvyššiu sochu sveta dokončujú v indickom štáte Gudžarát. Foto: TASR/AP
Najvyššiu sochu sveta dokončujú v indickom štáte Gudžarát. Skulptúra, ktorá bude vysoká 182 metrov, znázorňuje Sardára Patéla, hrdinu zápasu o nezávislosť Indie od britskej nadvlády. Socha stála v prepočte 430 miliónov dolárov a je považovaná za osobnú iniciatívu indického premiéra Naréndru Módího.

Monumentálne dielo bude mať názov "Socha jednoty" a slávnostne ho odhalia 31. októbra, informovala v pondelok stanica BBC. Bronzom pokrytá socha, ktorú začali stavať v roku 2013, bude takmer dvakrát vyššia ako newyorská Socha slobody. Aktuálne je najvyššou sochou sveta 128-metrová socha Buddhu v čínskej provincii Che-nan.

Miestne úrady dúfajú, že Patélova socha sa stane vyhľadávanou turistickou atrakciou tohto najzápadnejšie situovaného indického štátu. Približne vo výške 153 metrov bude v oblasti hrude sochy vyhliadková plošina. Socha sa nachádza zhruba 200 kilometrov od Ahmadábádu, najväčšieho mesta Gudžarátu. Na soche pracuje 2500 robotníkov.

Patél sa stal po vyhlásení nezávislosti Indie v roku 1947 vicepremiérom. Mnohí hinduistickí nacionalisti majú pocit, že jeho miesto v dejinách krajiny bolo dlhodobo prehliadané na úkor dynastie Néhrúovcov, ktorá dominovala indickej politike. Módí v roku 2013 počas predvolebnej kampane vyhlásil: "Každý Ind ľutuje, že sa Patél nestal premiérom."

Komentáre