Cestovanie

Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Nové Mesto nad Váhom

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Tablet.TV, 3. novembra 2017 11:00
Železničná stanica Nové Mesto nad Váhom Foto: Tablet.TV
Bratislava 14. október (Teraz.sk/TABLET.TV) - Po týždni vám predstavíme ďalšiu železničnú stanicu, tentoraz ŽST Nové Mesto nad Váhom.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.
.

Železničná stanica Nové Mesto nad Váhom



Železničná stanica Nové Mesto nad Váhom leží na dvojkoľajnej elektrifikovanej trati číslo 120 z Bratislavy do Žiliny. Stanica je orientovaná v severojužnom smere, pričom výpravná budova leží na ľavej strane v smere z Bratislavy. Je odbočnou pre trať 121 do Vrboviec a Velké nad Veličkou.



Nové Mesto nad Váhom spojili vlakom s Bratislavou 2. júna 1876. Stanica bola dlhé desaťročia medziľahlou stanicou na jednokoľajnej Považskej železnici. Rozšírenia koľajiska sa dočkala začiatkom 20. storočia počas zdvojkoľajnenia trate Galanta – Leopoldov – Žilina. Prípojnou stanicou sa Nové Mesto nad Váhom stala až koncom dvadsiatych rokov 20. storočia, kedy postavili trať Veselí nad Moravou – Myjava – Nové Mesto nad Váhom. Narastajúca doprava podnietila aj postavenie elektromechanického staničného zabezpečovacieho zariadenia. Stanicu postupne modernizovali, napríklad nainštalovali elektrické hodiny a staničný rozhlas, upravili predstaničné priestranstvo, pristavili výhrevňu a automatickú telefonickú ústredňu. Postupne nahradili elektromechanické za reléové zabezpečovacie zariadenie.

Z pohľadu prevádzky bola dlhé roky stanica pre vlaky na trase Bratislava – Žilina iba medziľahlou stanicou, hoci tu zastavovali takmer všetky rýchliky.
Železničná stanica Nové Mesto nad Váhom Foto: Tablet.TV

V roku 1995 sprevádzkovali diaľkové riadenie dopravy systémom Siemens na úseku Nové Mesto nad Váhom – Myjava. Išlo o prvé takéto zariadenie v sieti ŽSR.

Železničná stanica zásadne zmenila svoju podobu v roku 2007 v rámci výstavby V. koridoru, keď vybudovali nové nástupištia s bezbariérovým prístupom pre imobilných cestujúcich.
Zdroj: www.vlaky.net, www.zeleznicne.info. www.mdc.sk

ODPORÚČAME AJ:
Skalka pri Kremnici má najťažšiu ferratu na Slovensku
HALAL CESTOVANIE: Islamský cestovný ruch zažíva nebývalý rozmach
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Humenného do Michalian
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Medzilaboriec do Humenného

Komentáre