Cestovanie

Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Devínska Nová Ves

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Tablet.TV, 11. augusta 2017 11:00
Železničná stanica Devínska Nová Ves Foto: Tablet.TV
Po týždni, keď sme vám predstavili ďalšiu bratislavskú stanicu- Rusovce ostaneme opäť v hlavnom meste a ukážeme vám stanicu Devínska Nová Ves.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Devínska Nová Ves


Železničná stanica Devínska Nová Ves je železničná stanica v obci, ktorá bola pripojená k Bratislave v tzv. druhej vlne rozširovania mesta v roku 1971. Stanica si ponechala pôvodný názov. Leží na trati číslo 110 z Bratislavy hlavnej stanice do Kútov a Břeclavy. Odbočuje z nej trať do rakúskeho Marcheggu. Budovy leží vpravo v smere od Bratislavy. V objekte stanice je 15 dopravných koľají, 8 manipulačných a dve ostatné.



Cez stanicu Devínska Nová Ves vedie prvá "neanimálna" trať na území súčasného Slovenska. Z rakúskej Viedne cez Gänserndorf, Marchegg a Devínsku Novú Ves do Bratislavy prišiel 20. augusta 1848 s veľkou slávou prvý parný vlak ťahaný rušňom „BIHAR“.

Po vybudovaní úseku Bratislava– Vác spájala trať od roku 1850 Viedeň a Budapešť a patrila k najdôležitejším tratiam v Rakúsko- Uhorsku. Premával po nej aj slávny Orient Express.

V 1891 sprevádzkovali trať cez stanice Devínska Nová Ves a Kúty do Skalice. Z Devínskej Novej Vsi vychádza aj vlečka do automobilovej fabriky Volkswagen. Pred vojnou tadiaľto viedla úzkorozchodná trať s dĺžkou 4 km pozdĺž rieky Moravy na odvoz štrkopiesku.

Železničná stanica Devínska Nová Ves Foto: Tablet.TV


Po prvej svetovej vojne bola na celom úseku vybudovaná druhá koľaj a trať bola v roku 1967 ako prvá na Slovensku elektrifikovaná napäťovou sústavou 25kV, 50Hz.

Železnice plánujú elektrifikáciu trate v úseku Devínska Nová Ves- Marchegg pomocou európskeho balíčka Nástroj na prepájanie Európy. Po modernizácií by tu mohli vlaky jazdiť rýchlosťou až 200 km/h.

ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: Nová atrakcia na Islande poteší najmä pivárov
Prírodné jazero pri Beňatine pripomína chorvátske Plitvické jazerá
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Rusovce
Vo Švajčiarsku sprístupnili najdlhší visutý most pre peších na svete

Komentáre