Cestovanie

Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Rusovce

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Tablet.TV, 4. augusta 2017 11:00
Železničná stanica Rusovce Foto: Tablet.TV
Po týždni, keď sme vám predstavili ďalšiu bratislavskú stanicu- Bratislava Vajnory ostaneme opäť v hlavnom meste a ukážeme vám stanicu Rusovce.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.




Železničná stanica Rusovce


Železničná stanica Rusovce je železničná stanica v bratislavskej mestskej časti Rusovce v piatom bratislavskom okrese. Je to posledná stanica na území Bratislavy a Slovenska pred maďarskou hranicou a leží na úseku jednokoľajnej elektrifikovanej trati číslo 132 z Bratislavy do maďarskej Rajky. Do roku 1945 bola stanica súčasťou Maďarska a mala názov Oroszvár.

Do roku 1971 vystupovali Rusovce ako samostatná obec. Mestská časť ako aj stanica sa stala súčasťou Bratislavy pri jej poslednom rozširovaní v roku 1971. Aj keď sa stala súčasťou bratislavskej železničnej siete tak ako aj stanice Podunajské Biskupice, Devínska Nová Ves a Devínske Jazero nemá v názve hlavné mesto.

Stanicou prechádzali vlaky regionálnej osobnej dopravy v rokoch 1948 až 1972. Od roku 1960 tu končili vlaky z dnes už neexistujúcej železničnej stanice Bratislava- Nivy. Medzištátnu osobnú prevádzku železničnej dopravy tu dočasne obnovili v roku 1987.

Medzi stanicami Rusovce a štátnou hranicou s Maďarskom bola počas krátkeho obdobia aj železničná zastávka Čunovo.
Železničná stanica Rusovce Foto: Tablet.TV

Úsek trate 132 od stanice Bratislava Nové mesto až po stanicu Rusovce je od roku 2011 v úplne bez osobnej železničnej dopravy. Medzinárodná doprava z Bratislavy do Maďarska jazdí len cez Štúrovo. Do maďarskej Rajky v súčasnosti zachádzajú regionálne osobné vlaky z Győru.

V minulom roku si Železnice Slovenskej republiky dali vypracovať štúdiu pre modernizáciu infraštruktúry v železničnom uzle Bratislava, ktorej súčasťou je aj modernizácia úseku Bratislava- Rusovce- hranica s Maďarskom.
Zdroj: wikipedia.org, www.railtrains.sk

ODPORÚČAME AJ:
Vo Švajčiarsku sprístupnili najdlhší visutý most pre peších na svete
Jazvinskú jaskyňu chcú dostať na mapu slovenských jaskýň
Kristus Spasiteľ symbolicky objíma farebné Rio de Janeiro
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Bratislava Vajnory

Komentáre