Cestovanie

Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Bratislava Vajnory

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Tablet.TV, 28. júla 2017 11:00
Železničná stanica Bratislava Vajnory Foto: Tablet.TV
Po týždni, keď sme vám predstavili ďalšiu bratislavskú stanicu - Bratislava Lamač ostaneme opäť v hlavnom meste a ukážeme vám stanicu Bratislava Vajnory.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Bratislava Vajnory





Železničná stanica Bratislava Vajnory je železničná stanica vo Vajnoroch, mestskej časti Bratislavy v treťom bratislavskom okrese. Leží na trati 130 Bratislava hlavná stanica - Štúrovo - Szob. Ústi do nej spojka z Bratislavy- Rače a stanice Bratislava východ. Do roku 1995 tu bola aj vlečka na Letisko Milana Rastislava Štefánika. Kedysi odtiaľto vychádzala agrárna úzkorozchodná trať cez Čiernu Vodu do Pálffyho majera vzdialeného asi 7 km.
Od roku 1948 do roku 1959 bol názov stanice Bratislava-Dvorník.

Na stanici zastavuje väčšina vlakov z východného Slovenska. Takisto tu jazdia vlaky do Maďarska.
Stav hlavnej budovy železničnej stanice je katastrofálny. Je zatvorená a chátra, pritom ide o ukážku peknej železničnej architektúry.

Železničná stanica Bratislava Vajnory Foto: Tablet.TV


V minulosti budovu Železnice Slovenskej republiky plánovali zrekonštruovať, ale po krachu dodávateľa stavby sa situácia skomplikovala. Podľa najnovších vyjadrení železníc je rekonštrukcia zaradená v investičnom pláne na rok 2017, záleží však na finančných možnostiach podniku, kedy s ňou naozaj začnú. Mala by stáť asi 950-tisíc eur.

Zrekonštruovať by mali starú výpravnú budovu a takisto aj budovu reléového zabezpečovacieho zariadenia. Po zrekonštruovaní bude budova stanice, resp. priestory nepotrebné pre dopravnú prevádzku pripravené na odpredaj záujemcom.

ODPORÚČAME AJ:
Cestujete na dovolenku? Skontrolujte si doklady
VIDEO: Jordánska Petra patrí medzi unikáty Blízkeho východu
Peruánske Machu Picchu objavil americký archeológ Hiram Bingham
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Bratislava Lamač
Koloseum v Ríme patrí už 10 rokov medzi sedem novodobých divov sveta

Komentáre