Cestovanie

Unikátny vlakový videoprojekt: Zastávka Bratislava Vinohrady

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Tablet.TV, 19. mája 2017 11:00
Železničná zastávka Bratislava Vinohrady Foto: Tablet.TV
Bratislava 29. apríl (Teraz.sk/TABLET.TV) - Po týždni vám opäť neukážeme jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale dôležitú železničnú zastávku Bratislava Vinohrady.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná zastávka Bratislava Vinohrady
Železničná zastávka Bratislava- Vinohrady je zastávka v treťom bratislavskom okrese v mestskej časti Nové Mesto na hranici s mestskou časťou Rača v miestnej časti známej ako Vinohrady.



Zastávka leží na trati 120 a súčasne na trati 130. Je to jedna z mála železničných zastávok, v ktorej pravidelne zastavujú nielen osobné vlaky, ale aj rýchliky. Zastávka leží na Račianskej ulici v Bratislave. Jej poloha je výhodná pre rýchle spojenie s mestom, ktoré je zabezpečené električkami, z nich niektoré tu majú konečnú zastávku. Denne cez zastávku prejdú stovky cestujúcich. Umožňuje taktiež prestup medzi väčšinou vlakov z/do smerov Galanta a Trnava bez nutnosti jazdy na hlavnú stanicu.

Zastávka Bratislava-Vinohrady sa nachádza v lokalite, kde sa pôvodne železnice v Bratislave križovali mimoúrovňovo. Konkrétne Prešporsko-trnavská prvá uhorská železnica s Uhorskou centrálnou železnicou. Na Prešporsko-trnavskej železnici bola v tejto lokalite už v roku 1891 vybudovaná železničná stanica Bratislava Dynamitka. Neskôr bola vybudovaná priama trať z bratislavskej hlavnej stanice do Rače, ktorú sprevádzkovali v roku 1883.
Železničná zastávka Bratislava Vinohrady Foto: Tablet.TV

Zastávka vznikla v roku 1967 v súvislosti s prestavbou bratislavského železničného uzla, konkrétne pri prekládke úseku Bratislava-Vinohrady – Rača odbočka, pričom sa odstránilo mimoúrovňové kríženie úseku s traťou Rača-odbočka – Bratislava predmestie a tiež aj súvisiaci ostrý oblúk. Týmto sa dopravňa Rača-odbočka premenovala na Odbočka Vinohrady.

Zastávka Bratislava-Vinohrady má štyri nástupištia. Nástupište č. 1 pri trati 130 pre smer Galanta, nástupište č. 3 pri trati 120 pre smer Trnava. Nástupište č. 2 pri trati 130 a nástupište č. 4 pri trati 120 pre smer Bratislava hl.st.
Stanica bola zrekonštruovaná a bol vybudovaný bezbariérový prístup pre imobilných cestujúcich. V priestoroch zastávky sa nachádza aj predajňa cestovných lístkov Železničnej spoločnosti Slovensko.
Zdroj: zeleznicne.info, wikipedia.org, vlaky.net

ODPORÚČAME AJ:
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Nové Zámky
Unikátny vlakový videoprojekt: Zoznámte sa: Železničná stanica Štúrovo
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Trenčína do Chynorian

Komentáre