Cestovanie

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Kozároviec popri Hrone do Zvolena

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Teraz.sk//TABLET.TV, 27. januára 2017 11:00
Žarnovica Foto: Tablet.TV
Pred týždňom sme cestovali z Nových Zámkov do Kozároviec po trati ŽSR 150. V ďalších častiach vám postupne ukážeme všetky používané železničné trate na Slovensku. A to jednak na stránke Teraz.sk, alebo na stránke TABLET.TV a samozrejme aj na domovskej stránke celého projektu Vovlaku.sk.

Dnes vám ponúkame možnosť pokračovať po trati ŽSR 150 Kozárovce - Zvolen osobná stanica od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v rýchliku R 835 Tekov.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.
Príjemnú cestu vlakom!


Pre lepšiu orientáciu na stránke
V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Kozárovcami a Zvolenom zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.

.

Začiatok cesty: Železničná stanica Kozárovce


Železničná stanica Kozárovce Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV a VOVLAKU.SK
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach - VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám železničné stanice, alebo zoberieme vás do železničného depa, kde vám ukážeme koľajovú techniku.


Technické údaje o vlaku a trati
Jazda v rýchliku v rýchliku R 835 Tekov Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Radenie vlaku: Rušeň 363+ 2x osobný vozeň Bd+ 4x osobný vozeň Beer+ 1xBdghmeer+ 1x Apeer
Železničná trať Nové Zámky – Zvolen (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 150) je železničná trať na Slovensku, spájajúca Nové Zámky a Zvolen cez Levice. Patrí medzi dôležité dopravné tepny, spájajúce západ a juh krajiny so stredným Slovenskom.

Číslo trate: ŽSR - 150
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Kozárovce - Zvolen os. st.
Rozchod: 1 435 mm


Z histórie trate
Trať medzi Novými Zámkami a Zvolenom vznikla spojením niekoľkých kratších úsekov, budovaných prevažne v 2. polovici 19. storočia. Ich prepojením vznikla dôležitá časť južnej trasy, ktorá sa vo Zvolene rozdeľuje a umožňuje lepšiu dopravnú obslužnosť regiónov. Cez Banskú Bystricu, Červenú Skalu a Margecany prepája juh a stred krajiny so severnou tepnou Žilina – Košice a cez Lučenec a Rožňavu po trati Zvolen – Košice južné oblasti s Košicami.

Otváranie úsekov:
• 1872 Hronská Dúbrava – Zvolen
• 1894 Šurany – Úľany nad Žitavou
• 1896 Levice – Hronská Dúbrava
• 1900 Nové Zámky – Šurany
• 1914 Úľany nad Žitavou – Levice
• 1937 2. koľaj Zvolen – Hronská Dúbrava
• 1989 2. koľaj Žarnovica – Žiar nad Hronom


Elektrifikácia úsekov:
Po roku 1980 začala elektrifikácia trate s ukončením v roku:
• 1986 Nové Zámky – Šurany
• 1991 Šurany – Levice
• 1993 Levice – Žiar nad Hronom
• 1994 Žiar nad Hronom – Hronská Dúbrava
• 1995 Hronská Dúbrava – Zvolen

Technické parametre trate
V súčasnosti premávajú traťou Nové Zámky – Zvolen rýchliky (zväčša z Bratislavy) do Banskej Bystrice, Prešova i Košíc a opačne každé 2 hodiny. Trať využívajú i regionálne a nákladné vlaky.

V septembri 2015 štát vyhlásil verejné obstarávanie na spoje Banská Bystrica - Bratislava. Predpokladá sa, že by sa malo vysúťažiť 1,5 mil vlakových kilometrov ročne. Záujem o súťaž prejavili zatiaľ oficiálne prejavil RegioJet, o tendri uvažuje Leo Express, zaujíma sa Arriva, dcérska spoločnosť Deutsche Bahn, uvažuje sa o ďalších spoločnostiach: České dráhy, britský National Express ako aj súčasný prepravca Železničná spoločnosť Slovensko.

Tento dopravca najazdí na uvedenej trati 1,2 milióny kilometrov, priamo jazdí len jeden pár rýchlikov, na ostatné spoje je potreba presadať vo Zvolene. Súťaž bola vyhlásená v novembri 2015. Jej víťaz by mal získať až desaťročný monopol na dopravu medzi Banskou Bystricou a Bratislavou.

Štátny dopravca ZSSK od 13. decembra 2015 zriadil priame spojenie Bratislavy s Banskou Bystricou v dvojhodinovom takte.

Stanice a zastávky na trati
• Kozárovce – križovatka s traťou 141 (Leopoldov – Kozárovce)
• Psiare
• Hronský Beňadik
• Tekovská Breznica
• Nová Baňa
• Rudno nad Hronom
• Voznica
• Dolné Hámre
• Žarnovica
• Bzenica
• Hliník nad Hronom
• Žiar nad Hronom zastávka
• Žiar nad Hronom
• Šášovské Podhradie
• Jalná
• Hronská Dúbrava – križovatka s traťou 154 (Hr. Dúbrava – B. Štiavnica) a 171 (Zvolen – Kremnica – Diviaky)
• Zvolen osobná stanica – križovatka s traťou 153 (Zvolen – Čata), 160 (Zvolen – Košice), 170 (Zvolen – Vrútky) a 171 (Zvolen – Kremnica – Diviaky)


Koniec cesty– Stanica Zvolen


Zvolen Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti trate


Rieka Hron
Hron (nem. Gran, maď. Garam, lat. Granus) je druhá najdlhšia slovenská rieka. Meria 298 km a preteká len územím Slovenska. Hron pramení v Horehronskom podolí, na styku s Nízkymi Tatrami a Spišsko-gemerským krasom, na juhovýchodnom úpätí Kráľovej hole(1 946,1 m n. m.) a juhozápadne od sedla Besník (994 m n. m.) v nadmorskej výške približne 980 m n. m. Prameň leží na území NAPANT-u, na katastrálnom území obce Telgárt, cca 3 km na východ od nej.
Rieka Hron pri Sliači Foto: TASR Jozef Poliak

Hron ústi do Dunaja (na 1 716. riečnom kilometri) 2 km juhovýchodne od obce Kamenica nad Hronom a cca 2,5 km SSV od mesta Štúrovo v nadmorskej výške približne 112 m n. m.

Rieka nie je splavná pre nákladné ani osobné lode. Je však splavná na kanoe, rafte alebo na kajaku a pod.
V súčasnosti sú na rieke vybudované štyri vodné elektrárne: Dubová, Zvolen, Žiar nad Hronom, Veľké Kozmálovce. Medzi Tlmačmi a Veľkými Kozmálovcami je vybudovaná hať, ktorá odráža vodu do závlahového kanála Perec.
Na snímke zamŕzajúca rieka Hron v Banskej Bystrici 5. januára 2016. Foto: TASR - Branislav Račko


Pustý hrad
Na snímke časť dolného hradu s výhľadom na mesto Zvolen na Pustom hrade nad Zvolenom. Foto: TASR - Branislav Račko

Pustý hrad alebo (starý) Zvolenský hrad alebo Starý Zvolen je hradný komplex v katastrálnom území mesta Zvolen nad sútokom Hrona a Slatiny v nadmorskej výške 475 – 571 m n. m. Skladá sa z dvoch hradných komplexov: Dolného a Horného hradu. Medzi nimi sa nachádza tzv. spojovacia časť dlhá takmer 400 metrov, ktorú v časti pri Dolnom hrade tvorí 206 metrov dlhý múr. Celková rozloha Pustého hradu je 7,6 ha. I keď ide o ruinu, v porovnaní s inými európskymi ale aj svetovými hradmi vystavanými na vrchoch, je pravdepodobne najväčší (sýrsky Krak des Chevaliers má rozlohu cca 2,7 ha a pritom ide skôr o pevnosť ako hrad).

Vyhne
Uprostred nádherných Štiavnických vrchov, na miestach kedysi preslávených kúpeľov, v oblasti známej svojimi liečivými termálnymi prameňmi, nachádza sa v malebnej obci Vyhne Vodný raj. Bez ohľadu na počasie, či ročné obdobie je v relaxačno-športovom centre k dispozícii celý rad wellness služieb a možností na športové vyžitie.
Vyhne Foto: TASR

Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net

ODPORÚČAME AJ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme z Kysúc do Žiliny
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme na Kysuce
Unikátny vlakový videoprojekt: Tieto dve oravské stanice treba vidieť
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme z Leopoldova do Lužianok

Komentáre