Cestovanie

Unikátny vlakový videoprojekt: Stanica Bratislava Predmestie

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Tablet.TV, 14. júla 2017 11:00
Železničná stanica Bratislava Predmestie Foto: Tablet.TV
Po týždni, keď sme jazdili spolu s rušňovodičom na trati ŽSR 135 Komárno- Nové Zámky, vám neukážeme jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale predstavíme ďalšiu bratislavskú stanicu, tentoraz ŽST Bratislava Predmestie.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.
.


Železničná stanica Bratislava Predmestie


Železničná stanica Bratislava Predmestie je železničná stanica v treťom bratislavskom okrese v mestskej časti Nové Mesto v blízkosti mestskej časti Rača. Odovzdali ju do prevádzky 1. decembra 1891 ako železničnú stanicu Bratislava Dynamitka, ktorá slúžila predovšetkým pre továreň Dynamit- Nobel. Továreň mala zásobovať dynamitom a ďalšími výbušninami východné časti Rakúska-Uhorska. Stanica bola postavená na trati z Bratislavy do Trnavy. V tom čase už mala parnú prevádzku. Nová železničná stanica vznikla asi tri kilometre od stanice Bratislava Filiálka a bola do nej zaústená vlečka továrne Dynamitka, ktorá sa postupne rozrástla na najväčší vlečkový areál v Bratislave.
Železničná stanica Bratislava Predmestie Foto: Tablet.TV

Pri výstavbe bratislavského železničného uzla v druhej polovici minulého storočia prestavali aj stanicu Bratislava Predmestie. Zároveň v roku 1971 dostavali aj novú výpravnú budovu. Takisto postavili reléové zabezpečovacie zariadenie stanice, priestranný vestibul, čakárne a prevádzkové miestnosti. Postavili nové nástupištia.
Význam stanice však rapídne poklesol po vybudovaní železničnej zastávky Bratislava Vinohrady a presmerovaní takmer všetkých vlakov na bratislavskú hlavnú stanicu.

Stanica následne dlhé roky chátrala. Železnice Slovenskej republiky v roku 2013 investovali do jej rekonštrukcie takmer štyri milióny eur. Na staničnej budove zateplili strechu a steny, vymenili okná, rozvody vody, kanalizácie, kúrenia, elektriny, vzduchotechniky. Stanica však zatiaľ nie je plne využitá. Zastavujú tu len štyri vlaky denne a budovu aktuálne využívajú dopravní zamestnanci železníc. Časť priestorov ponúkli na prenájom.
Na stanici pre cestujúcich sprístupnili len peróny a lávku ponad koľajisko. Viac slúži pre nákladnú prepravu.

Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net, rail.sk

ODPORÚČAME TIEŽ:

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Komárna do Nových Zámkov
Deti sa počas leta na Bojnickom zámku zabavia i niečo naučia
Cestu na Martinské hole zvládnu aj menej zdatní turisti
Blízky východ láka turistov

Komentáre