Cestovanie

Na potulkách hradmi: Stredné Slovensko

"Ak stále rozmýšľate, ako si spestriť víkend, vydajte sa po stopách hradných pánov do srdca republiky."

Veronika Rosputinská, 28. septembra 2013 6:00
Oravský hrad Foto: TASR
Stredné Slovensko sa pýši krásnou prírodnou scenériou a možnosti turistického vyžitia sú ozaj pestré. Ak sa rozhodnete pre návštevu hradov, na výber ich máte desiatky. Inšpirovať vás môžu naše tipy.

Žilinský kraj


V malebnej Oravskej vrchovine sa nad riekou Orava týči Oravský hrad, ktorý je jedným z tých zachovaných. Prístup je k nemu veľmi pohodlný, z parkoviska priamo pod ním vedie mierne strmá hradná cesta, ktorú poľahky zvládnu aj deti.

Oravský hrad Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Hrad z 13. storočia je významnou renesančnou stavbou, pod ktorú sa podpísali najmä jeho majitelia Thurzovci. Dnes patrí medzi národné kultúrne pamiatky. Počas októbra je otvorený denne do štvrtej popoludní, od novembra do marca iba do tretej.

V Žilinskom kraji môžete navštíviť aj viacero významných zrúcanín, medzi tie najznámejšie určite patrí Strečno. Pamiatkovo upravená zrúcanina nad riekou Váh bola počas svojich najlepších rokov považovaná za najbezpečnejšiu pevnosť v okolí. Na hrad sa z parkoviska dostanete po schodoch v hradnom brale, trvať by vám to nemalo viac ako pol hodinu.

Strečno Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Medzi ďalšie zaujímavé zrúcaniny v kraji patria Lietava, Likava, Blatnica a Liptovský hrádok.

Banskobystrický kraj


Jednou z najkrajších pamiatok kraja je zámok vo Zvolene, ktorý bol pôvodne postavený na želanie kráľa Ľudovíta I. Veľkého ako gotický hrad. Nachádza sa priamo v centre mesta, neďaleko železničnej stanice a je veľmi ľahko prístupný. Vhodný je na rodinný výlet aj s menšími deťmi. Vybrať sa tam môžete od stredy do nedele medzi desiatou a pol šiestou.

Zvolenský zámok. Foto: TASR/Michal Svítok
Zachovaný rekonštruovaný hrad nájdete aj v Slovenskej Ľupči. Dostať sa dá autom priamo k nemu, miesta na parkovanie je však veľmi málo, preto je omnoho rozumnejšie zaparkovať niekde v obci a k hradu sa vybrať peši. Prechádza nepatrí medzi najnáročnejšie, preto sa nemusíte báť, že by vám nestačili sily. A ak máte radi legendy a povesti, o tomto hrade koluje jedna pikantná. Hradný pán sa údajne zahľadel do sesternice svojej chorľavej manželky a ich vzťah bol malým verejným tajomstvom. Keď sa už sesternici úloha milenky zunovala, navrhla hradnému pánovi, aby svoju manželku zabil. Po tomto nebezpečnom návrhu skončila krásna milenka v hradnej veži, kde sa zbláznila a vyskočila z okna do priepasti. Dodnes jej kvíliaca duša po nociach blúdi okolo hradu a snaží sa získať späť lásku hradného pána.

Slovenská Ľupča Foto: TASR/Jozef Ďurník
Medzi turistami obľúbenú patrí zrúcanina Fiľakovo ležiaca na sopečnom brale. Patrí medzi najstaršie kamenné opevnenia, no po plienení Turkami v priebehu 17. storočia začala chátrať a upadať. Neďaleko sa nachádza aj zrúcanina hradu Šomoška, pod ktorou sú populárne kamenné moria a Kamenný vodopád.

Hrad vo Fiľakove Foto: TASR/Jozef Ďurník
V Banskobystrickom kraji nájdete aj ďalšie zrúcaniny, napríklad Čabraď, Divín, Dúbravicu, Pustý hrad, Šášov, Modrý Kameň či jediný poľovnícky hrad na Slovensku, Vígľaš.

Komentáre