Cestovanie

Turistický chodník na hornej Nitre spája dve pôsobiská Fraňa Madvu

"Chodník cez Nitrické vrchy je pomenovaný práve po tomto rodákovi zo Skalice, ku ktorému sa do Nitrianskeho Rudna chodil liečiť aj Ľudovít Štúr či maďarský básnik Imre Madách."

TASR, 2. októbra 2015 8:00
TASR - Radovan Stoklasa Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Nielen o živote ľudového liečiteľa a kňaza Fraňa Madvu z hornej Nitry sa dozvedia turisti cestou po turisticko-náučnom chodníku, ktorý spája dve obce Prievidzského okresu - Nitrianske Rudno a Nitrianske Sučany, kde v minulosti pôsobil.

Chodník cez Nitrické vrchy je pomenovaný práve po tomto rodákovi zo Skalice, ku ktorému sa do Nitrianskeho Rudna chodil liečiť aj Ľudovít Štúr či maďarský básnik Imre Madách. Jeho vznik podporili okrem iných Klub slovenských turistov (KST) Otlak z Nitrianskeho Rudna a KST Rokoš z Nitrianskych Sučian, ktorí na jeho trase umiestnili šesť informačných tabúľ. Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región horná Nitra-Bojnice (OOCR RHNB) Sylvia Maliariková.

"Fraňo Madva bol jednou z najvýznamnejších osobností ľudového liečiteľstva, ale i národných dejín. Žil v časoch, keď v našich krajoch na jedného lekára pripadalo 40.000 obyvateľov. Z informačných tabúľ chodníka sa návštevníci hornej Nitry dozvedia o jeho živote, štúdiách, pôsobení v oboch obciach, ako i o faune, flóre a geológii danej oblasti," priblížila Maliariková.

Väčšina územia pohoria, cez ktoré sa vinie náučný chodník, sa nachádza vo výške pod 700 metrov nad morom. Trasa je dlhá 12 kilometrov a prekonáva prevýšenie 600 metrov.

"Chceme prispieť k väčšiemu oboznámeniu verejnosti s faktom, že Fraňo Madva bol pozoruhodná osobnosť, ľudový liečiteľ s mimoriadnymi schopnosťami, za ktorým chodili stovky ľudí zďaleka, aj z cudziny, aby sa u neho dali liečiť. Dokonca z Bratislavy a z Nitry chodili päťkrát do týždňa vozy, ktoré čakali pri rýchlikoch, lebo mali istotu, že z rýchlika vyjde niekto, kto sa bude pýtať na cestu do Rudna," podčiarkla predsedníčka predstavenstva OOCR RHNB Helena Dadíková.

Ako doplnila, náučný chodník Fraňa Madvu spája nielen Nitrianske Rudno s Nitrianskymi Sučanmi, ale dá sa z neho pokračovať ďalej na Rokoš. "Táto aktivita prináša synergický efekt v kontexte s brožúrkami OOCR Obdivujeme Karpaty – Cesty k oblakom, ktoré obsahujú desať mapiek s turistickými trasami, tipy, kde sa môžu turisti zastaviť, ak budú chcieť hlbšie spoznať prírodné a kultúrne dedičstvo nášho kraja, či potrebovať oddych, občerstvenie a ubytovanie," dodala.

ODPORÚČAME AJ:
Görgeiho tunel mal byť podľa turistov už dávno technickou pamiatkou
Chodník Jozefa Kronera vedie zo Staškova po hranicu s Hornou Lomnou
Vyberte sa na turistiku: Okolo Košíc je deväť náučných chodníkov
V Tatranskom národnom parku je osem náučných chodníkov

Komentáre