Cestovanie

Studňa lásky i hlboká temnica. Trenčiansky hrad má tisícročnú históriu

"Krásny výhľad a tisícročná história. Hrad týčiaci sa nad Trenčínom vám ponúka oboje. "

Monika Radošovská, 19. júna 2018 8:00
Trenčiansky hrad Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Hrad týčiaci sa nad Trenčínom je snáď najznámejšou stavbou Považia. Keďže ho postavili už pred tisíc rokmi, spája sa s ním veľké množstvo legiend a historických udalostí. Príjemné prostredie, v ktorom sa nachádza, v spojení s bohatými dejinami, priláka na Trenčiansky hrad každoročne tisícky ľudí.

Výhodou Trenčianskeho hradu je napríklad dostupnosť. Od vlakovej stanice je vzdialený len kilometer a výstup naň je pomerne jednoduchý. Preto ho môžeme zaradiť medzi turistické atrakcie, ktoré sú vhodné aj pre rodiny s malými deťmi.

Studňa lásky


K hradu sa viaže nejedna povesť. Jednou z nich je legenda o hradnej studni. Jej útroby siahajú do hĺbky 80 m. Nebolo by na tom nič výnimočné, keby nie je vytesaná priamo do skaly. Tragické je, že napriek snahe ľudí, ktorí ju kopali, na prameň nikdy nenarazili a používala sa len ako požiarna cisterna. Napriek tomu sa k nej viaže romantická povesť. Podľa nej studňu vykopal turecký šľachtic Omar, aby zo zajatia vyslobodil svoju milú Fatimu, zajatkyňu vtedajšieho trenčianskeho hradného pána Štefana Zápoľského. Hĺbil ju tri roky, pretože hradný pán mu povedal, že ak nájde vodu, Fatimu pustí. Keď Omar konečne narazil na prameň, načrel z neho do čaše a podal ju pánovi so slovami: "Vodu máš, ale srdce nie". Spolu s Fatimou potom odišli.

Matúšova veža


Hrad v minulosti slúžil ako pohraničná pevnosť, ktorá strážila dôležité obchodné cesty. Jedným z najznámejších šľachticov, ktorí v hrade sídlili, bol Matúš Čák Trenčiansky, známy ako pán Váhu a Tatier. Podľa neho je pomenovaná aj dominanta hradu Matúšova veža. Ponúka výhľad na cesty celého mesta, ale aj na okolité dediny, Biele Karpaty a Považský Inovec. Pri pohľade strmo nadol uvidíte hrad zo zaujímavej vtáčej perspektívy.

Trenčiansky hrad, výhľad na hrad z Matúšovej veže. Foto: Webmagazin/Monika Radošovská


Hladomorňa


Opačnú stránku doby pripomína miestna hladomorňa. V jej chladnom interiéri totiž vystavujú mučiace nástroje, a tiež môžete cez malý otvor v zemi nahliadnuť do takmer 10 metrov hlbokého suterénu. Podľa dochovaných listín v ňom nikto nezomrel hladom, skôr mal väzneného zastrašiť. Dobrovoľníci si pred hladomorňou môžu na vlastnej koži vyskúšať aké je byť zatvorený v klade.

Ďalšie krásy hradu


Trenčiansky hrad ponúka mnoho ďalších zaujímavých zákutí, napríklad Ľudovítov palác, ktorý obsahuje nábytok až zo 17. storočia, v Barborinom paláci zase nájdete krásnu Rytiersku sieň. Na hrade každý nájde to svoje a má čo ponúknuť fanúšikom histórie, prírody ale aj turistiky.

Komentáre