Cestovanie

Neseďte medzi sviatkami doma: Tipy na nenáročné výlety

"Ničnerobenie a prejedanie sa neprospieva nikomu, energiou potrebnou do nového roka viac nabije aktívny oddych spojený s príjemnými zážitkami. "

Romana Juhásová, 26. decembra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Cez zimu nemusíme hibernovať, nenáročné výlety potešia sviatkami skúšané telo a naštartujú myseľ. Aktívny program poteší aj ratolesti, bolo by na škodu odniesť si z takmer trojtýždňových prázdnin zážitky sprostredkované len televíznymi obrazovkami.

Vianočné trhy aj po Vianociach


Neodmysliteľná súčasť sviatkov. Aj keď v slovenských mestách poväčšine končia Štedrým dňom (najdlhšie sú v Trnave – do Silvestra), krátky výlet za hranice vám otvorí brány tých najkrajších osláv Vianoc. V Budapešti a v Krakove sa trhy zatvárajú až 31. decembra, v Prahe o deň neskôr.

Vianočné trhy v Prahe Foto: TASR/AP Photo
Darčeky síce už zháňať nemusíte, stále je tu však skvelé jedlo, pitie a najmä atmosféra. Už len z prechádzky uličkami týchto historických skvostov budete mať lepší pocit ako z celodenného vysedávania v hlbinách gauča.

Vianoce na zámku


Miestom mnohých podujatí sú aj čarovné zámky, Zázračné Vianoce a Traja králi v Bojniciach sa konajú do 6. januára. Návštevníci môžu obdivovať zdobené stromčeky a ukážky zvykov. Divadelná hra Vianoce na Oravskom hrade bude inscenovaná v dňoch medzi 27. a 29. decembrom. Na viedenskom Schönbrunne sa síce vianočné trhy končia 26. decembra, plynule však prechádzajú do Novoročného trhu na zámku. Popri džezovej hudbe sa poprechádzate medzi chatkami s ponukou tradičných umelecko-remeselníckych výrobkov a silvestrovských ozdôb.

Do nového roka nové sily


Ak predsa len máte za sebou náročný rok, doprajte si wellness oddych, najlepšie v páre. Možno sa inšpirovať bohatou medzisviatočnou ponukou zliav a akcií na rôzne relaxačné pobyty. Kým rodičia nasajú pozitívnu energiu v hrejivých vodách, aktívni potomkovia si zas tú prebytočnú vybijú v aquaparkoch s množstvom atrakcií pre najmenších.

Pohyb s čarom zimy


Kým tvrdé mrazy zahalia prírodné jazerá, oprášte korčule na umelých klziskách. Korčuľovanie je zábava v každom veku. Či už na námestiach, alebo zimných štadiónoch. Napríklad v Bratislave sú verejnosti prístupné štyri. Alebo sa vyberte lyžovať, hoc i len na otočku do jedného z našich stredísk či do Viedenských Álp.

Deti zabavíte a potešíte aj výletom do zoologickej záhrady, bojnická a košická sú otvorené každý deň v roku, brány tej bratislavskej nie sú prístupné len 1. januára.

Komentáre