Cestovanie

Tip na letný výlet: Navštívte Skároš

"Zo Skároša je to dnes do Maďarska doslova iba na skok, takže určite si nenechajte ujsť možnosť dať si niečo z maďarskej kuchyne, patrí totiž medzi najlepšie v Európe."

Matej Šulc, 24. júla 2013 6:00
Najslávnejší ruský tank T-34. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Slovensko-maďarské pohraničie ponúka množstvo zaujímavostí. Okrem nedotknutých prírodných krás, ktoré boli z dôvodu hraničnej ochrany pred vstupom do Šengenu prísne strážené a chránené, sú to tiež rôzne pamätníky vojnových frontov. Jedným z takýchto miest, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť, je dedinka Skároš neďaleko Košíc pri hraniciach s Maďarskom.

Nemecká dokonalosť aj ruská neporaziteľnosť


Keď v júli 1941 zahájil s miernym oneskorením nemecký „fírer“ Adolf Hitler vojenskú operáciu Barbarossa, ešte netušil, že jeho dokonalé tanky s množstvom funkcionalít, odliate s milimetrovou presnosťou do pravého uhla, budú mať problémy s ruskými odliatkami, ktorým sa predsa pár milimetrov či niekoľko stupňov k dokonalosti odpúšťa. Ako si mnohí pamätáme ešte zo školských lavíc, rozhegané ruské zbrane začali s príchodom treskúcej zimy držať pokope, zatiaľ čo nemecká kvalita jednoducho zamrzla a začal sa pomalý pád Tretej ríše.

Sovietskej armáde sa ďakuje pamätnými vencami dodnes. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Na pamiatku víťazstva sovietskych vojsk nad hitlerovským Nemeckom bol v Skároši postavený pamätník spojený s vonkajšou expozíciou vojenskej techniky. Nájdeme tu slávny tank T-34, ruské protitankové delo ZIS-2, pomenované podľa Stalina, nakoľko ZIS je skratka Závodov imeni Stalina, či kanón ZIS-3 s dostrelom až 13 kilometrov!

Pamätník v Skároši. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Popri ruských zbraniach, ktoré už z diaľky vyzerajú, ako keby boli odliate iba približne, púta pozornosť aj dokonalý nemecký kanón, ktorý ale bitku o Skároš prehral. Jeho hľadanie vám neurobí množstvo námahy, rozdiel v štýle dobovej výroby zbraní je viditeľný už na prvý pohľad.

Kľúčová úloha v oslobodení


To, že sa vojenský pamätník nachádza práve v Skároši, nie je náhoda. Poloha tesne za hrebeňom vrchu Veľký Milič, ktorý je najvyšším bodom slovensko-maďarskej hranice, je práve vo vojnových operáciách strategická. Práve preto sa stal v roku 1944 základným cieľom červenej armády pre postup na oslobodenie Košíc. Tie boli totiž počas druhej svetovej vojny pod nadvládou Hortyovského Maďarska, ktoré ešte aj na sklonku vojny verilo vo víťazstvo Adolfa Hitlera.

Expozícia vojenskej techniky. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
V Skároši padla viac ako stovka vojakov, ktorí sú pochovaní v priľahlom parku pod majestátnym pomníkom, ktorého krídla sú symbolicky otvorené líniou na smer postupu vojsk, kľúčové mesto regiónu, Košice.

Zbehnite si aj po langoše, babgulyáš, či halászlé


Po vstupe do Šengenského priestoru bola zrekonštruovaná aj lesná cesta, ktorá spája slovenský Skároš s maďarskými obcami Holloháza a Kéked. Zo Skároša je to dnes do Maďarska doslova iba na skok, takže určite si nenechajte ujsť možnosť dať si niečo z maďarskej kuchyne, patrí totiž medzi najlepšie v Európe. Pravé maďarské langoše, hustý babgyulyáš v rôznych vyhotoveniach či kontroverzná rybacia špecialita, polievka halászlé, sú nepopísateľným gurmánskym zážitkom.

Pohľad z tanku T-34. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Okrem toho chutné tokajské vínko za rozumnú cenu či originálna maďarská keramika z dedinky Holloháza. Nezabudnite si ale pre istotu zmeniť naše eurá na maďarské forinty, v malých dedinkách za hranicou žiadna zmenáreň nie je a ochota Maďarov predávať za eurá nie je zaručená. Aj napriek tomu, že zo Skároša prejdete do Holloházy bez náznaku hraničnej kontroly, nachádzate sa mimo územia Slovenska, aj eurozóny.

Komentáre