Cestovanie

Užitočné tipy, ktoré vám pomôžu prežiť noc na letisku

"Snaha ušetriť, zmeškaný let, nepriaznivé počasie či jednoducho chuť okoreniť si cestovanie. To všetko vás môže prinútiť či inšpirovať k stráveniu noci v letiskovej hale."

Romana Juhásová, 14. novembra 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Či už bude nocľah v letiskovej hale dobrovoľný alebo nie, nezaškodí menšia príprava. Vďaka nej môžete predísť tomu, aby sa spánok zmenil na nočnú moru, respektíve sa kvôli absencii minimálneho pohodlia nedostavil vôbec.

Na portáli Sleepinginairports.net ľudia z celého sveta každoročne, už sedemnásť rokov, hodnotia letiská na základe ich pohodlnosti, zariadenia a bezpečnosti potrebnej pre ako-tak pokojný spánok. Svoje dojmy môžete zdieľať aj vy a tak prispieť do každoročného rebríčka najlepších a najhorších letísk na strávenie noci. My sme sa na skúsenosť pýtali i slovenských cestovateľov a na základe toho vytvorili menší návod na prežitie.

Na nízkorozpočtové sa radšej pripravte


Mnoho letísk, hlavne na ázijskom kontinente, je úžasne moderných a luxusne vybavených. Na druhej strane, ak odlietate z miesta určeného zväčša len pre nízkorozpočtové spoločnosti, nemožno očakávať vysoký štandard. Za najhoršie letisko na prenocovanie bolo tento rok zvolené práve milánske Bergamo a tak „predbehlo“ niekoľkoročného šampióna – Charles de Gaulle.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Nočnou morou každého ospalého pasažiera sú železné sedačky s operadlami, ktoré dokonale bránia tomu, aby ste si ľahli a pohodlne sa natiahli. Z tohto dôvodu sa mnohí radšej zložia na zemi, čo je predsa len o čosi pohodlnejšie, ako spať v sede. Bergamo si však vyslúžilo najhoršiu povesť i kvôli nepríjemným, podľa odkazov hodnotiacich cestujúcich dokonca agresívnym ochrankárom a zamestnancom, ktorí o tretej nadránom umývajú podlahu a tým pádom na nej nie je možné spať. Na základe ich zákazu ani po umytí.

Kde si ustlať


Spomínané železné sedadlá vám nedajú spať ani na London Standsted či na JFK v New Yorku. Hľadajte inú alternatívu, napríklad pohodlné kreslá v kaviarniach. Pozitívne skúsenosti s ústretovými zamestnancami má Michal na London Luton aj Peter v Edinburghu. Poslúžia i v prípade, že sa vám iného miesta neujde, čo sa na rušných letiskách stáva bežne. Najhoršou alternatívou nie je ani koberec, ktorý pokrýva studenú podlahu napríklad v Las Vegas. Ak je letisko zariadené spoplatenenými relaxačnými zónami či spiacimi kabínami, zvážte túto možnosť. Cena býva dostupná a pokiaľ sa celý nasledujúci deň nechcete cítiť neoddýchnutí a „dolámaní“, stojí za to.

Medzi lovcami lacných leteniek nízkorozpočtových spoločností je nepopulárne populárny i Paris Beauvais. Študent Štefan po vlastnej skúsenosti odporúča radšej voliť inú možnosť nocľahu. „Vyhodili ma o jedenástej alebo dvanátej večer a otvárajú až ráno okolo siedmej. Čiže v noci možno „spať“ v telefónnej búdke...“

Prehnané klimatizovanie


Relaxovanie môže poriadne znepríjemniť i neprimeraná klimatizácia. Na veľkú zimu sa sťažovala aj Paulína a to na letisku Stockholm Skavsta, takisto pre nízkorozpočtovky. Nenájdete tu ani zásuvky na dobitie batérie na elektronických zariadeniach a skrátiť chvíľu na internete si možno len na platených počítačoch. Chladno vám môže byť i v Mníchove, v Bostone alebo v Thajsku, kde sa študentka Adriana prebudila s modrými perami. Neriskujte podchladenie, ktoré sa s vami bude vliecť po zvyšok cesty a pribaľte si do batoha aspoň teplý sveter, kľudne i čiapku a rukavice.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Niektoré letiská majú k dispozícii aj deky práve pre vaše potreby, za slušné opýtanie nič nedáte. Možno budete mať šťastie na milého zamestnanca ako viacero cestovateľov prispievajúcich na portál Sleeping in airports. Väčšinou deky a prikrývky letiská držia pre prípad snehových búrok, keď tu zostáva na dobu neurčitú „uväznených“ množstvo zúfalých a unavenených cestujúcich. Vtedy dokonca pasažierom prideľujú skladacie postele, bežne ich však určite nedostanete.

Balíček prežitia


Ak nie ste práve v Tokiu, zásobte sa pre istotu jedlom a vodou. Na menej významných letiskách sa na noc obchody zatvárajú, tak nezostaňte o hlade a smäde. Nemusíte to preháňať s pyžamom a komickými papučami, ale za aspoň malý vankúšik a štuple do uší pre blokovanie hluku budete neskôr vďačný. Pomôžu vám utlmiť i príliš hlasné hlásenia, ktoré vadili napríklad Michalovi na londýnskom Luton. Ak sa bojíte, že zaspíte, jednoducho si nastavte budík na telefóne na vibrácie. Portál ponúka originálnu radu – oblepiť vedľajšie sedadlá papierikmi s požiadavkou o zobudenie v potrebnom čase. Vraj funguje.

Otázka bezpečnosti


Snáď najdôležitejšia je otázka bezpečnosti. I keď je súkromie pre spánok príjemné, odporúča sa radšej zdržiavať pri iných cestujúcich a v dosahu kamier. Útoky či napadnutia nie sú bežné, dokonca neexistujú žiadne záznamy, no takto nebudete jednoduchým cieľom pre zlodejov. Obavy o váš majetok môžete v kľude zahodiť, ak ruksak s tým vám najvzácnejším použijete ako vankúš. Niekde na spiacich dokonca dozerajú bezpečnostní zamestnanci letiska.

Minimum komfortu cítia pasažieri odlietajúci z Charles de Gaulle, ktoré je okrem znečistenia známe množstvom ľudí, ktorí domov nemajú a našli ho práve tu. Podľa Keishiho z Nitry nie sú veľmi príjemnými spoločníkmi a dvaja bezdomovci si v jeho prítomnosti riešili konflikt, ktorý sa takmer skončil bitkou.

Najlepšie letiská na prenocovanie 2013


A kde bude o váš komfort dokonale postarané? Asi nikto tak skoro nepredbehne Singapur Chnagi, ako najčistejšie a najpohodlnejšie je označené už sedemnásty raz. Veď latku nastavuje naozaj vysoko, v šiestich oddychových zónach je ticho povinné ako v knižnici, poskytnú vám i prikrývku. Oddýchnutí si môžete pozrieť film v malom kine, zaplávať v bazéne, dopriať masáž či prechádzku v siedmich záhradách.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Druhým najlepším je Soul Incheon, kde si i slovenskí cestovatelia Kristína a Lukáš oddýchli v relaxačnej zóne, ktorá okrem lehátok poskytuje sprchu zdarma. V priestoroch veľkého a prehľadného letiska sa konajú aj kultúrne výstavy. Tento rok po prvý raz netvoria víťaznú trojicu iba ázijské letiská, figuruje i Amsterdam Schipnol. Sympatie si získalo oddychovou zónou pripomínajúcou les, do polnoci sa môžete nechať uspávať aj jeho zvukmi.
I keď má od ázijskej špičky ďaleko, najhoršie na tom nie je ani viedenský Schwechat, teda v prípade, že trávite čas v novom termináli 3. Milo prekvapí vyšší komfort v podobe kožených sedačiek stvorených pre oddych, wifi a dostatok zástrčiek.

Exotické otvorené letisko bez budovy, len s prístreškom, nájdete v Hawai Hilo. Prenocovať tu chcela Kristína, o dvanástej bol však priestor uzatvorený. „Nenápadne sme sa presunuli do areálu pre čakajúcich, kde nás ale o jednej vyzdvihli a autom odviezli o päťsto metrov ďalej do krytých búdok so slovami, že tam môžeme v pokoji do rána spať a oni nás budú strážiť.“

Ako vždy, aj prespávanie na letisku je o ľuďoch. Uľahčia vám ho milí a ústretoví zamestnanci, alebo aspoň stretnutia so zaujímavými spolucestujúcimi. Buďte však i vy solidárni. Aj keď sa nudíte, príliš nevyrušujte ostatných, nikdy neviete, aký ťažký deň majú za sebou či pred sebou. Pokiaľ sa spánok stále nedostavuje, radšej voľte knihu a šálku kávy či čaju a čas ubehne príjemnejšie. Ak cestujete s priateľmi a letisko naozaj neponúka žiadne formy zábavy a kultúrneho vyžitia, portál odporúča nenáročné pobavenie sa závodom vo vozíčkoch na batožinu. Až kým vám ju nepreruší ochranka.

Komentáre