Cestovanie

Inšpirácia na víkend: Thajský festival v Bratislave

"Tento víkend bude Bratislava svedkom prvého originálneho thajského festivalu. Oslavovať sa bude všetko, na čo je kráľovstvo právom hrdé."

Romana Juhásová, 24. apríla 2014 12:00
Thai festival Foto: Thai festival


Neľakajte sa, nejde o extravagantný piercingový festival, ktorým Thajčania privádzajú do rozpakov zvyšok sveta, ale o príjemný závan exotiky v srdci kultúrne tak odlišnej a aprílovo upršanej Bratislavy. Na tele i duši zahrejú pálivé kulinárske špeciality, kvalitné hodvábne odevy či relaxačné masáže. To všetko už tento víkend na výstavisku v hlavnom meste.

Originálny festival po prvýkrát spoločne organizujú thajské ambasády vo Viedni, Prahe, Varšave a v Budapešti a to z iniciatívy Jej kráľovskej výsosti a splnomocnenej veľvyslankyne Thajského kráľovstva vo Viedni so zastúpením na Slovensku, princeznej Bajrakitiyabha Mahidol. Oslavovať sa bude všetko to, čím je kráľovstvo plné chutí, vôní a farieb u nemalého počtu turistov obľúbené.

Kulinárske zážitky


Tom Yam Kung, Tom Kha Gai, Pad Thai, Thot Man Pla, Khao Phat alebo Mi Krop. Za týmito slabikami stojí harmónia chutí rozmanitej a mimoriadne obľúbenej thajskej kuchyne, pálivej a jemnej zároveň. Charakteristické špeciality pripravia najlepšie thajské reštaurácie z Viedne a Bratislavy, ktoré budú po areáli rozmiestnené v deviatich stánkoch so širokou ponukou.

Thai festival Foto: Thai festival
Jeden z nich bude patriť ukážkam varenia, ktoré majú ambíciu priviať svieži vánok i do vašej kuchyne. Konkrétne sa bude pripravovať thajská jazmínová ryža, alebo aj vyrezávať z ovocia a zeleniny. Tamojšie suroviny budú i na predaj.

Hodváb, tanec i boj


Rovnako si možno osviežiť a ozvláštniť šatník a obstarať si odevy pre dámy i pánov z tradičného thajského hodvábu, kvalitného, pevného a bohato zdobeného. Predávať sa budú taktiež ručne zhotovené darčeky, dekoratívne predmety či šperky.

Viac ako tridsiatka autentických kultúrnych predstavení zahŕňa umenie tanca, hudby, ale i boja a to ukážky thajského boxu a techniky s mečom. Oko poteší aj výstava fotografií z tropického raja, stuhnuté plecia zas prsty thajských masérok ovládajúcich techniky účinné niekoľko stáročí.

Ak na festival prichádzate nielen za účelom spestriť si víkend ale i ako potenciálny turista, dôležité rady a informácie vás pripravia a navnadia na to, čo možno očakávať. Podujatie môžete vnímať ako istú "generálku", na ktorej načerpáte cestovateľské tipy a inšpirácie.

Komentáre