Cestovanie

Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj

"V druhej časti reportáže Jána Lukáča navštívime najkrajšie miestne pláže, prejdeme sa nočnými ulicami a ochutnáme to najlepšie z thajskej kuchyne."

Ján Lukáč, 19. júla 2014 6:00
Pláž Banana na koralovom ostrove Coral Island, miestnym známy ako ostrov Hae. Foto: Yanick Photography


Keď sa povie Thajsko, asi každý si predstaví krásne piesočnaté pláže, na ktorých dovolenkári a miestni obyvatelia trávia dlhé hodiny slnením a kúpaním sa v teplých vodách Thajského zálivu alebo Andamanského mora. V tejto tropickej ázijskej krajine, nazývanej aj “krajinou úsmevov”, však toho nájdete oveľa viac. Zamilujete si prírodné krásy, historické bohatstvo ale aj priateľských ľudí a ich kultúru, ktorá má korene v budhizme. Webmagazín vám v dvoch častiach prináša exkluzívnu reportáž Jána Lukáča doplnenú jeho autorskými fotografiami.

Najkrajšie pláže thajského Phuketu


Pre každého dovolenkára sú dôležité pláže. Ako som už spomenul v prvej časti reportáže, pláž Nai Harn patrí medzi najkrajšie pláže južnej časti ostrova. Za niekoľkými hotelovými komplexmi uvidíte nefalšovaný prales s kokosovými palmami. Skutočnosť, že túto pláž zasiahla pred necelými desiatimi rokmi Tsunami, vám pripomenú betónové stĺpiky, označujúce výšku ničivej vlny.

Pokojná pláž Nai Harn patrí medzi najkrajšie pláže ostrova Phuket Foto: Yanick Photography
Ďalšími dvoma plážami s bielym pieskom, ktoré určite netreba vynechať, sú Karon a Kata. Obidve sú rajom pre milovníkov surfovania. Ak nemáte odvahu postaviť sa na dosku na otvorenom rozbúrenom mori, určite zablúďte do Surf House, ktorý sa nachádza priamo na pláži Kata. Na simulátore vĺn vás tu inštruktori naučia základy surfovania. Ak napriek všetkému nenájdete odvahu skúsiť to, môžete stráviť celkom príjemný čas v bare a s drinkom v ruke sledovať všetkých nádejných surferov zápasiacich s prúdom vody.

Najslávnejšou plážou na ostrove Phuket je Patong. Miestnu pláž, dlhú tri kilometre, lemuje po celej dĺžke nespočetné množstvo barov, reštaurácií, hotelov či turistických atrakcií. Počas dňa však zvykne praskať vo švíkoch. Severnejšie od nej stoja za návštevu pláže Kamala, Surin či neďaleká a prekrásna Laem Singh.

Bary, kluby, hriešna zábava


Ak chcete zažiť rušný nočný život, určite sa vyberte do mesta Patong, konkrétne na ulicu Bangla Road. Každý deň, počnúc osemnástou hodinou, sa táto dlhá a široká ulica uzavrie na dvanásť hodín a slúži ako pešia zóna len pre chodcov. Bary, kluby, diskotéky, ale aj prostitútky či lady boyovia – to všetko lemuje Bangla Road. Všeobecne platí, že ak sa otočíte za peknou Thajčankou, s veľkou pravdepodobnosťou zistíte, že je to muž.

Asi najväčším barom je známy Tiger Bar, do ktorého majú lady boyovia a „ľahké ženy“ vstup zakázaný. Za plechovku piva tu zaplatíte v šťastnej hodinke 100 Baht (asi 2,5 eur), čo je však podstatne menej, ako si od vás vypýtajú napríklad na najznámejšej atrakcii Ping Pong Show. Na tú sa vás bude snažiť zlákať veľa nadháňačov s „menu show“ v ruke.

Nadháňač na Ping Pong Show v Patongu je presvedčený, že ponúka najlepšiu show, akú ste kedy videli. Foto: Yanick Photography
Vstup zadarmo, stačí si objednať drink. Za plechovku piva chcú 500 Baht (12,5 eur). Návštevu tejto show neodporúčam ženám. Väčšina to bude vnímať ako šliapanie po ľudskej dôstojnosti. A po pravde, pozerať sa na obstarožné zdrogované ženy, ktoré pre divákov mechanicky predvedú svoju „erotickú show“ s pivom či živými zvieratami, ako sú korytnačky či andulky, je naozaj pre silné žalúdky. Aj také je však Thajsko...

Pre nákupné maniačky


Ak patríte k milovníkom nakupovania, prídete si v Thajsku na svoje. Na Phukete sa nakupovať určite oplatí, ako na trhu, tak aj v obchodných centrách. Najväčším nákupným centrom v meste Phuket je Central Festival, v Patongu zasa Jungceylon, ktorý je prepojený s ďalším komplexom Robinson. Okrem značkového oblečenia, šperkov a rôznej elektroniky tu nájdete veľa obchodíkov, ktoré ponúkajú typický thajský etno tovar či umelecké predmety. Typickým darčekom pre známych môže byť šatka z thajského hodvábu alebo z kozej vlny Pashmina. Oddýchnuť si od behania po obchodoch môžete napríklad pri thajskej masáži, masáži tváre alebo nôh, prípadne pri americkej zmrzline Swensen’s, ktorá jednoznačne patrí medzi tie najlepšie.

Cez víkend odporúčam navštíviť mesto Phuket a spojiť prehliadku historického mesta s nakupovaním na víkendovom trhu. Vezmite si tuk tuk a nechajte svojho taxikára, aby vám ukázal tie najkrajšie miesta v centre. Za niekoľko stoviek báht vám zastaví a trpezlivo počká všade, kde budete chcieť. Určite sa prejdite romantickou uličkou Soi Romanee, ktorá je plná zrekonštruovaných farebných domčekov s kaviarničkami či reštauráciami. Mnoho Thajčanov sem chodí na predsvadobné fotenie. Zrejme aj preto, že tu nenájdete visieť všade inde prítomné zhluky káblov elektrického vedenia. Uličkou sa dá dostať až k chrámu Wat Puttamongkon. Pred vstupom do akéhokoľvek chrámu v Thajsku sa nezabudnite vyzuť.

Romantická ulička Soi Romanee ožíva až večer. Foto: Yanick Photography
Podvečer, po osemnástej hodine, sa nechajte zaviesť na víkendový trh. Spleť mnohých uličiek, obchodík vedľa obchodíka a v nich oblečenie, textil, topánky, kabelky, kufre, hodinky, elektrotechnika, nechýbajú doplnky pre telefóny, hračky a dokonca ani hudobné CD, či DVD s filmami. Na tomto trhu, a ešte jednom menšom, ktorý býva v centre starého mesta iba v nedeľu, nakupujú aj miestni. Aj preto sú tu ceny dosť nízke a jednať sa s predávajúcim vám ani svedomie nedovolí, ak sa tu môžete obliecť od hlavy po päty za asi desať eur. Vzadu a pozdĺž trhoviska nájdete množstvo pojazdných stánkov s nápojmi či jedlom. Odhoďte obavy a určite niečo ochutnajte. Thajská kuchyňa je celkovo veľmi zdravá a chutná.

Vône a chute na tisíce spôsobov


Keď sme už pri jedle, musím povedať, že počas celého pobytu v Thajsku som nejedol to isté jedlo dvakrát. Široká ponuka tamojších špecialít vás uchváti už pri prvom súste a budete chcieť ochutnať všetky kombinácie chutí a vôní. Thajské jedlá sa podávajú nakrájané tak, aby sme si ich mohli vkladať rovno do úst – pri jedle teda potrebujete len lyžicu alebo vidličku.

Pouliční predajcovia jedál vám pripravia napríklad aj ryžu, ktorú dostanete na paličke ako špíz. Foto: Yanick Photography
Na vašom stole by mala určite skončiť tradičná polievka s tigrími krevetami v kokosovom mlieku, massaman (červené) karí, green (zelené) karí, samozrejme s lepkavou ryžou, alebo kúsky chobotnice či sépie osmažené s cesnakom a korením. Pečené ryby či iné morské plody sú úplnou samozrejmosťou každej reštaurácie. Ak uprednostňujete na dovolenke ryby, navštívte rybí trh. Jeden sa nachádza na pláži Rawai, ktorá síce nie je vhodná na kúpanie, zato je tu veľa rybárov, ktorí priebežne aj počas dňa prichádzajú so svojím úlovkom na rybí trh. Tu si môžete vybrať a kúpiť všetko, na čo len máte chuť: rôzne druhy morských rýb, papagájovce, malých žralokov, chobotnice, langusty, ustrice, sépie, krevety, kraby alebo rôzne druhy ulitníkov. Kúpené čerstvé ryby vám v reštauráciách priamo na trhu pripravia podľa vášho želania.

Thajsko je rajom ovocia. Pre Thajčanov je kráľom ovocia durian. Priznám sa, že pod ostnatou šupkou som očakával niečo lahodnejšie. Dužina voňala a chutila trošku ako hnilá cibuľa. Mango však chutí každému, je podlhovasté a žlté. S mangom, ktoré kúpite na Slovensku, sa to nedá vôbec porovnať. Ďalším skvelým ovocím je mangostan, chlpatý rambutan alebo liči. Najobľúbenejším domácim pivom je Chang, o niečo drahšie sú Tiger a Singha. Z alkoholu je cenovo výhodný mekhong, destilovaný z ryže a označovaný za whiskey. V skutočnosti sa však viac podobá rumu. Miestni ho pijú ako long drink s minerálkou, no turisti dávajú prednosť kole.



Thajsko je krajinou, ktorá vám ponúkne všetko, na čo si zmyslíte. A ďalšou úžasnou vecou je fakt, že počas celého písania tohto cestopisu som sa snažil vybaviť si aspoň jedného Thajčana, ktorého som nevidel usmievať sa. Nespomenul som si! A preto som rád, že môžem potvrdiť, že Thajsko je skutočne krajinou úsmevov.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Chorvátsky ostrov Lastovo ponúka meter pôdy len za jeden cent
Tajomná Severná Kórea láka turistov. Čo im môže ponúknuť?
Vitajte v super ekologickom rezorte, v raji najznámejšieho Kmotra
Prejdite sa nočným Marseille, všetko čo potrebujete, je počítač

Komentáre