Cestovanie

Návšteva Štokholmu: Galéria v metre a veľa, veľa kávy

"Do Štokholmu sa davy turistov chodia schladiť najmä v letných mesiacoch. Zbaľte teplý kabát, vycestujte teraz a vyhnete sa im. A romantické uličky budú patriť už len vám. "

Romana Juhásová, 4. februára 2014 12:00
Štokholm Foto: Romana Juhásová


V lete sa sedieť doma nenosí a dianie sa presúva do početných parkov, pravá škandinávska zima zas vháňa do interiérov za umením a kultúrou, čo však vôbec nie je na škodu.

Nevynechajte túlanie sa starým mestom


V akomkoľvek počasí najskôr netreba opomenúť bezcieľne blúdenie zákutiami starého mesta Gamla Stan, ktorého vznik sa datuje do 13. storočia, ide teda (šokujúco) o najstaršiu oblasť mesta. Stúpajúc do mierneho kopca postupne objavíte farebné domčeky známe z pohľadníc, kostoly, štokholmskú katedrálu, v ktorej sa oplatí navštíviť koncert, Nobelove centrum, kráľovský palác, snemovňu lordov a medzi tým všetkým nemálo obchodíkov, kaviarní a reštaurácií, v oknách ktorých sa mihocú plamene sviečok.

Medzi pokojnými tichými uličkami sa prechádza naozaj príjemne aj v zime, nezastihne vás tu ani chladný severný vietor, ktorý poriadne ošľaháva na mostoch medzi jednotlivými ostrovmi. Pri švédskych cenových štandardoch si nie každý môže dovoliť trojchodové menu v spomínaných reštauráciách, horúca čokoláda však stojí 30 SEK (cca 3,50 eur), spoľahlivo zahreje na tele aj na duši.

Nezasnívajte sa však úplne, aj keď je Štokholm metropolou vcelku bezpečnou, ako v srdci takmer každého mesta sú turisti primárnym cieľom vreckových zlodejov. Domáci upozorňujú na prestrojených duchov, ktorých stratégia spočíva v lákaní návštevníkov na spoločné fotografie a v zdanlivo priateľskom objatí, pri ktorom šikovne preskúmajú obsah vašich vreciek.
Štokholm Foto: Romana Juhásová

Najdlhšia galéria na svete


V Štokholme sídlia desiatky múzeí a galérií, ktoré skrývajú unikátne exponáty a potešenia pre oči a zároveň sa v nich v chladnom počasí zahrejete. Medzi turistami je číslom jeden múzeum lode Vasa, my sme sa však vydali za umením do Moderna Museet, ktoré ako názov našepkáva, hostí výstrelky moderného výtvarného umenia, najväčšími ťahákmi sú pravdepodobne páni menom Dalí, Picasso a Munch. Ak ho navštívite v piatok medzi šiestou a ôsmou hodinou (a priľahlé múzeum architektúry a dizajnu medzi štvrtou a šiestou), povinné vstupné vás obíde. Včasnejšie diela nájdete v Národnom múzeu vzdialenom len cez most.

Hovoriac o umení zdarma (respektíve o cene cestovného lístka), miestne metro býva označované za najdlhšiu galériu na svete a jedno z najzaujímavejších na svete, takmer deväťdesiat staníc zo sto je umelecky stvárnených a pripomínajú jaskyňu.

Štokholm Foto: Romana Juhásová
Bezplatné výstavy ponúka aj kultúrne centrum Kulturhuset, túto presklennú modernú stavbu popri prechádzke centrom nemožno prehliadnuť, týči sa hneď pri hlavnej stanici. Päť poschodí hostí tiež umelecky zameranú knižnicu, detskú knižnicu, kino, divadlo a niekoľko kaviarní na posedenie. V pohodlnom gauči či štýlových dizajnových stoličkách si možno oddýchnuť s knižkou a pekným výhľadom, či vypočuť si platne na niekoľkých gramofónoch. Reštaurácia na prízemí ponúka chutné jedlo a k nemu zdarma šalátový bar a prekvapkávanú kávu čo hrdlo ráči.

Komu lahodí fotografia, vo Fotografiske sú jej venované dve poschodia, aktuálne si možno pozrieť aj krásnu výstavu Elliotta Erwitta z Magnum Photos.

Fika v SoFo


Či už ňou deň začnete, popretkávate či zakončíte, „fika“ označuje nielen samotné pitie kávy a jej zajedanie niečím sladkým, je to spoločenská udalosť, pri ktorej priatelia či rodina presedia hodiny. Ide o tradičný švédsky odpočinok, ktorého základom je silná káva, ku ktorej sa najlepšie hodia kanelbulle – škoricové hniezda, či koláče s kardamónom alebo rebarborou.

Švédi vypijú po Fínoch najviac kávy na svete a to poriadne silnej. O útulné kaviarne núdza v Štokholme nie je, na „fiku“ sa môžete zastaviť napríklad medzi prechádzkami štvrťou prezývanou SoFo, kde štýlové podniky, retro secondhandy, dizajnérske a hudobné obchodíky lákajú najmä mladú klientelu.

Komentáre