Cestovanie

Štyri tipy, ako prežiť ORIGINÁLNU dovolenku. Máte odvahu?

"Ak ste práve na pláži, tak si pozrite, čo všeličo by ste mohli vyskúšať, keby sa vám to pod tým slnečníkom už trochu zunovalo... "

Webmagazin.sk/Iva, 9. júla 2018 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Hneď na úvod treba povedať jedno: väčšina z nás by si na niečo také netrúfla. Načo si robiť veci ťažšie, keď sa jednoducho dá niekam odviezť, tam dva týždne preležať na pláži a oddychovať. Načo sa niekam štverať, niekde mrznúť alebo naopak priam „horieť“, a ešte za to aj platiť? Odpoveď je úplne jednoduchá: pretože sú ľudia, ktorých to vylihovanie na pláži nebaví. A hľadajú všetky možné uletené spôsoby, ktorými si svoj „oddych“ môžu spestriť. Ak ste teda práve na pláži, tak si aspoň pozrite, čo všeličo by ste mohli vyskúšať, keby sa vám to pod tým slnečníkom už trochu zunovalo...

1. Dovolenka číslo jeden – medzi ľadovcami


Čo tak trošku si zaveslovať? Nie len tak, na pokojnej hladine v prímorskom stredisku. Pre dobrodružné – a letným teplom poriadne otrávené povahy – je tu krajina ľadu a zimy: Grónsko. Stačí nalodiť sa na kajaky a veslovať medzi grónskymi ľadovcami v absolútnom tichu. Grónsko je vlastne kolískou kajakov a dá sa nimi dostať aj do neprístupných miest, keďže sú dlhé, tenké a ľahké na ovládanie. Ak si človek objedná kajak aj s možnosťou rybárčenia, môže to nesmierne pozdvihnúť jeho rybárske sebavedomie. Tresky, lososy aj iné úlovky sa tu priam samé pýtajú na háčik.
Topenie ľadu v Grónsku, ilustračné foto. Foto: TASR


2. Dovolenka číslo dva – spolužitie s domorodcami


Prvá pomerne výrazne nevýhoda môže odradiť: je to trošku ďaleko. Až v Austrálii. Tým sa ale výpočet mínusov končí. Keď prekonáte vzdialenosť na opačný koniec sveta, zamierte do Bodeidei Camp v Arnhemskej zemi na severovýchode Austrálie. Tu totiž zažijete všetko, čo je na tomto kontinente pôvodné. Bodeidei Camp leží tristo kilometrov od najbližšieho mesta a zriadil ho jeden nadšenec po dohode s domorodým kmeňom Ngkalabonov. Ubytovanie ponúka všetko okrem komfortu: jednoduché plátenné stany. Oplátou za trošku nepohodlia je úplne iný „komfort“- spomalený čas. Nikto vás nebude naháňať z jedného fakultatívneho výletu na druhý. Podmiienkou, aby si to tu človek užil, je naozaj totálne zastavenie. Turisti sa spočiatku cítia čudne, ak majú pol dňa len tak počúvať spev vtákov, či buchot kopýt divokých koní a byvolov, ale veľmi rýchlo tomu prídu na chuť. Zážitkom je aj návšteva jaskyne s maľbami starými 27 tisíc rokov alebo kúpanie v prírodných jazierkach. Stretnúť sa dá aj domorodcov z miestnej dediny, z ktorých je zopár už naučených nedesiť sa „bielej tváre“. Povedia vám, že ich rodičia ešte nepoznali železo a oni sami stretli prvého belocha trebárs v pätnástich rokoch. Kmeň žije v buši podľa nich samých „od temnoty vekov“ – vedci to odhadujú asi na 40 tisíc rokov. Je to dovolenka ako z iného časopriestoru.

3. Dovolenka číslo tri – naspäť na stromy


Nájdete ju na Kostarike. Dá sa povedať, že si tu „zacestujete“ v najvyšších poschodiach stromov dažďového pralesa. Sú dve možnosti stromovej turistiky: Sky Walk a Sky Trek. Sky Walk je celkom príjemná prechádzka po visutých mostoch, odkiaľ môžete pozorovať zahmlený prales, orchideje, na ktoré usadá 350 druhov vtákov. Ak budete mať šťastie, zhliadnete aj údajne najkrajšieho vtáka na Zemi – je ním kvesal, uctievaný starými Aztékmi a Maymi. A druhá možnosť – Sky Trek: to už je pre odvážne nátury. Žiadne špacírovanie po mostoch – turisti, lepšie povedané pomerne zdatní športovci, poletujú pralesom zavesení na lanách s horolezeckým zaistením. Skrátka, jedinečná možnosť, ako si pripadať ako opica lietajúca na lianách.

4. Dovolenka číslo štyri – tanec na láve


Je jasné, že sa to môže odohrávať iba tam, kde je láva. A tej je vcelku dosť v blízkosti havajskej sopky Kilauea. Je to jeden z najaktívnejších vulkánov na svete, ktorý denne vychŕli 500 tisíc kubických metrov lávy. Ako divadlo je to ohromujúce. Okrem pohľadu na kaskády žeravého prúdu, ktorý sa so syčaním valí do mora, si môžete obzrieť horu Mauna Kea, ktoré od morského dna po vrchol meria 9200 metrov a je posiata astronomickými observatóriami. Miestni obyvatelia radi turistom rozprávajú legendy, podľa ktorých je sopka sídlom bohyne ohňa Pele a aj niektoré úkazy nesú jej meno – napríklad slzy Pele, čo sú stuhnuté lávové kvapky alebo vlasy Pele, dlhé krehké vlákna lávy vulkanického skla. A to najlepšie príde na záver: na želanie turistov zatancujú miestny aj takzvaný lávový tanec: pohyby na vychladnutých kusoch lávy, okolo ktorých v primeranej vzdialenosti tečie láva žeravá.




Komentáre