Cestovanie

Stroj na peniaze v strede púšte, aj to je Las Vegas!

"Vo Vegas je možné takmer všetko, ďakuje sa tu dokonca aj za odhadzovanie odpadkov na zem, pretože to prináša prácu a hlavne peniaze upratovačom."

Matej Šulc, 3. augusta 2013 6:00
Kreativite sa medze nekladú. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Nemá bohatú históriu, múzeá plné hodnotných artefaktov, azúrovo čisté more ani nádych exotiky, no aj napriek tomu ho ročne navštevujú milióny turistov, ktorí tam chcú nechať svoje peniaze. Zoznámte sa s americkým snom, ktorý premenil púšť na svetové centrum zábavného priemyslu. Welcome to fabulous Las Vegas!

Svet na dlani


Eiffelova veža, socha slobody aj egyptské pyramídy. Tancujúca fontána, minútové svatby zo slávnostnými salvami, či miesto kde z jediného dolára môžete urobiť milión, alebo z milióna sa dostať na ulicu. Miesto nekonečných možností a príležitostí, aké nikde inde nenájdete.

Tento hotel je známy z viacerých amerických filmov. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Pre niektorých výstavná skriňa ľudského konzumu, pre niektorých múzeum svetového gýča. V Las Vegas si skrátka každý príde na svoje.

Storočná história


Mesto Las Vegas založili španielski kolonialisti v roku 1905, no desaťročia od svojho založenia bolo iba bezvýznamným miestom v púšti. Zlom nastal až v roku 1931, kedy sa štát Nevada rozhodol legalizovať gambling. Spočiatku bolo síce hlavným mestom gamblingu dnes omnoho menej známe mesto Reno, no potenciál Las Vegas na seba nenechal dlho čakať.

Dobrá geografická poloha na hraniciach s rozvíjajúcou sa Kaliforniou, lacné pozemky v púšti a legálny gambling urobili svoje a desať rokov neskôr v roku 1941 bol otvorený prvý komplex El Rancho na známom bulvári Strip, ktorý je dnes doslova posiaty kasínami, hotelmi a žiariacimi reklamami. El Rancho síce o 19 rokov vyhorel, no jeho výstavbou sa začala éra nekončiaceho sa boomu bájneho Las Vegas, ako dnes hlási svetoznámy slogan Welcome to fabulous Las Vegas, vitajte v bájnom Las Vegas.

Sobáše či automaty


Medzi najznámejšie ponuky Las Vegas patria určite kasína a minútové sobáše. Zapáčila sa vám krásna blondína v kasíne, ktorú naopak zaujalo vaše vysoké konto v hracom automate, a chcete si s ňou užiť? Vo Vegas nie je nič jednoduchšie, ako sa s ňou doslova do niekoľkých minút zosobášiť.

Kasína sú nedeliteľným koloritom Vegas. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Navštívte niektorú so sobášnych kaplniek pod neónovými lampami, nechajte si vyhotoviť svadobné fotografie, nasaďte jej prsteň, povedzte áno a za približne 60 dolárov ste svoji. Gratulujeme! Minimálne do nasledujúceho rána, kedy si v neuveriteľnej opici uvedomíte, že tá pani, ktorá je s vami na fotke, je vašou ženou. Nevadí, rozvody sú vo Vegas rovnako rýchle ako sobáše.

V prípade, ak od Vegas čakáte niečo pokojnejšie, stačí sa ubytovať v jednom z hotelov na Stripe, ktorý je zároveň aj kasínom. A tu môžete do nekonečna, teda až po dno vašej peňaženky, ťukať do automatu, stávkovať na ruletu či blafovať v pokri. Las Vegas je rajom kasín.

Ak sa ale bojíte, že o svoje ťažko zarobené peniaze v kasíne prídete, vo Vegas s nudou neostanete. Ponuka atrakcií je nekonečná. Teda hlavne po zotmení, kedy sa inak pomerne pokojné púštne mesto preberá k životu. Navštívte niektoré z verejných vystúpení, koncertov hudobných legiend, cirkusov, komediálnych či iluzionistických šou.



Pri prechádzke po bulvári obdivujte autá od výmyslu sveta, krásne tanečníčky, nakúpte od svetoznámych značiek alebo navštívte 112 poschodí vysokú vežu Stratosphere Tower s unikátnym výhľadom. Pre milovníkov prírody je tu jazero Lake Mead, kaňon Red Rock Canyon či v zime lyžiarsky areál Mt. Charleston.

A to nie je zďaleka všetko, možnosti zábavy vo Vegas sú nekonečné. Stačí si vymyslieť hocičo, a aj keď to v ponuke nenájdete, jeden z mnohých turistických poradcov sa vám pokúsi vyjsť v ústrety.

Vo Vegas je možné takmer všetko, ďakuje sa tu dokonca aj za odhadzovanie odpadkov na zem, pretože to prináša prácu a hlavne peniaze upratovačom. A ako vieme, peniaze hýbu svetom a vo Vegas to platí zvlášť!

Komentáre