Cestovanie

Hľadáte romantiku? Zabudnite na Paríž a choďte do Štrasburgu

"Mnohým ľuďom sa s Francúzskom spája romantika, a to hlavne pre jeho hlavné mesto Paríž. Štrasburg je však na romantické prechádzky a chvíle stvorený rovnako."

Alena Klepochová, 21. januára 2014 12:00
Časť La Petit-France. Foto: Alena Klepochová


Keď vstúpite do jednej z historických častí Štrasburgu, môžete mať na chvíľu pocit, že ste v inom európskom meste. Nielen v Benátkach, známom meste na vode, však rastú domy a ulice z vody. Aj toto francúzske mesto - hlavné mesto Alsaska, ležiace na rieke Rýn, má takéto čarovné zákutia, a to najmä časť La Petit-France. Jej malebné uličky sú stvorené na prechádzky a určite stojí za to pozrieť si ju aj z lode počas vyhliadkovej plavby cez kanály.

Mnohým ľuďom sa s Francúzskom spája romantika, a to hlavne pre jeho hlavné mesto Paríž. Štrasburg je však na romantické prechádzky a chvíle stvorený rovnako. Na rozdiel od Paríža má pre turistov aj oveľa priaznivejšie ceny vstupov do historických pamiatok či na okružnú plavbu loďou cez mesto.

S ubytovaním to už ale také jednoduché nie je. V čase zasadania Európskeho parlamentu rastú ceny v hoteloch niekedy aj niekoľkonásobne. Nie je preto na škodu zistiť si termíny rokovaní parlamentu a navštíviť mesto mimo nich. Šanca, že ubytovanie aj zoženiete, je tak oveľa vyššia a možno takto ušetriť aj stovky eur za pobyt.
Katedrála Notre-Dame. Foto: Alena Klepochová

Čo treba vidieť?


Medzi pamiatky, ktoré by si nemal nechať ujsť žiaden návštevník Štrasburgu, patrí určite gotická katedrála Notre-Dame de Strasbourg nachádzajúca sa v srdci jeho historického centra. Po parížskej katedrále Notre-Dame de Paris má ísť o druhú najnavštevovanejšiu katedrálu vo Francúzsku. Svojho času to bola aj najvyššia stavba na svete.

Hovorí sa, že ide o jednu z najkrajších katedrál v Európe, s čím možno len súhlasiť. S jej prvotnou výstavbou sa začalo už takmer pred tisícročím. Je postavená z červeného pieskovca, čo dodáva jej príznačnú červenkastú farbu. Zaujímavosťou je i astronomický orloj.
Dom v alsaskom štýle. Foto: Alena Klepochová

Určite netreba vynechať spomínanú časť La Petit-France, v ktorej je zachovaných množstvo pôvodných domov obyvateľov Štrasburgu. Architektúru alsaských domov možno spoznať nielen počas potuliek uličkami, ale aj v Musée Alsacien.

Za pozretie určite stojí aj barokový Palais Rohan z 18. storočia, bývalý palác biskupov, v ktorom sú viaceré historické expozície. Turisticky zaujímavá je aj historická železničná stanica.
Sídlo europarlamentu. Foto: Alena Klepochová

Sídlo európskych inštitúcií


Štrasburg je zároveň sídlom viacerých európskych inštitúcií, ktorých budovy sú z pohľadu turistov tiež atrakciou. Okrem budovy Európskeho parlamentu vzbudzuje záujem aj neďaleká budova Európskeho súdu pre ľudské práva či sídlo Rady Európy. Budova europarlamentu je prístupná aj verejnosti. Na návštevu sa však treba dopredu objednať.

Komentáre