Cestovanie

OBRAZOM: Mestečko Squamish, kanadské epicentrum dobrodružstva

"Mestečko na západnom pobreží Britskej Kolumbie sa teší mimoriadnej obľube medzi vodákmi, cyklistami, milovníkmi turistiky, no predovšetkým priaznivcami skalného lezenia. "

Tomáš Doboš, 29. júla 2014 12:00
Squamish Foto: TASR/Tomáš Doboš


Pomerne malé svojou rozlohou, no s veľkými možnosťami pre aktívny spôsob života. Aj takto je možné opísať mestečko Squamish na západnom pobreží Britskej Kolumbie, ktoré sa teší mimoriadnej obľube medzi vodákmi, cyklistami, milovníkmi turistiky, no predovšetkým priaznivcami skalného lezenia. Pre svoju nevšednú "outdoorovú ponuku" je často označované ako kanadské epicentrum dobrodružstva.

Spomínané mestečko je pomenované po pôvodných príslušníkoch národa Sko-Mish, ktorí sa usadili v tomto regióne približne pred piatimi tisíckami rokov. Na rozvoj Squamishu ako obľúbenej, multišportovej destinácie mali vplyv predovšetkým jeho prírodné pomery. Na jednom mieste sa tam totiž stretávajú oceán, majestátne hory, jazerá a dravé rieky.

Láka najmä lezcov


Stawamus Chief - impozantný skalný monolit týčiaci sa do výšky 700 metrov nad morom, je hlavnou dominantou Squamishu. Do krajiny javorového listu priláka každoročne tisícky lezcov z rôznych kútov sveta. Práve vďaka nemu sa stalo malé mesto medzi Vancouverom a Whistlerom najpopulárnejšou lokalitou pre skalné lezenie na území Kanady.

Squamish Foto: TASR/Tomáš Doboš
"Legendárny Chief ponúka stovky lezeckých ciest, od tých jednoduchších, až po viacdňové 'hakovačky'. Niektoré cesty môžu dosahovať až 25 lanových dĺžok," povedal slovenský rodák Peter Mražik, ktorý žije v neďalekom Vancouveri. Majestátnu skalu pokoril so svojimi priateľmi už mnohokrát. "Prídu si tu naozaj na svoje vyznávači všetkých typov lezenia. Skalné steny ponúkajú previsy, špáry, dá sa tu praktizovať aj takzvané rajbasové lezenie."

Pre extrémistov, turistov aj cyklistov


Windsurfing a kiteboarding sú ďalšie adrenalínové športy, ktoré preslávili Squamish aj za hranicami Kanady. Praktizujú sa za mestom v zálive Howe Sound spolu s čoraz obľúbenejším pádlovaním v stoji na doske. Rieky Squamish alebo Cheakamus river sú doménou športových rybárov loviacich lososy, no predovšetkým priaznivcov raftingu. Divoká Ashlu river je zasa v centre pozornosti najlepších extrémnych kajakárov.



Hory v okolí kanadského mestečka sú domovom medveďa, orla bielohlavého, kojota, pumy a ďalších divokých zvierat. Sú popretkávané množstvom turistických chodníkov a cyklotrás. O náročnosti niektorých zjazdových ciest pre horské bicykle veľa napovedajú už ich samotné názvy: Horská dráha, Diaľnica do pekla, Widow Maker či Mrazivá diera smrti. Úsmevné pomenovania obľúbených "zjazdoviek" len potvrdzujú, že dobrodružní Kanaďania, špeciálne tí zo Squamishu, majú veľký zmysel pre humor.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Adam Pustelnik: Čím viac cestujeme, tým väčšie sú zážitky
OBRAZOM: V srdci kanadskej metropoly vyrástlo Čínske mesto
Marek Polešenský: Pohodlnosť je najväčším zabijákom zážitkov
Hľadáte ubytovanie doma či v zahraničí? Porovnajte si ceny
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj
Francúzska Korzika, raj modernej dovolenky

Komentáre