Cestovanie

Spoznať históriu Domaše môžete v Hanušovciach nad Topľou

" Vodné dielo Domaša bolo vybudované v rokoch 1962–1967. Jeho účelom bola akumulácia vody pri vyšších prietokoch, určená bola aj na priemyselné využitie, zavlažovanie, chov rýb, rekreáciu a šport."

TASR, 1. apríla 2018 10:00
Domaša (Ilustračné foto) Foto: TASR/František Iván
Návštevníci hanušovského múzea môžu spoznávať prírodu Domaše, históriu zaniknutých obcí i výstavby tohto vodného diela, ale aj jeho súčasnosť. Tím pracovníkov pre nich pripravil výstavu pri príležitosti 50. výročia vzniku tejto nádrže, ktorú si verejnosť pripomenula vlani. Pozostáva z 20 panelov, ktoré okrem informácií obsahujú aj fotodokumentáciu.

Ako TASR informoval historik múzea Peter Šafranko, výstava sa zameriava aj na predstavenie zachránených pamiatok. "Ide hlavne o sakrálne stavby a hnuteľné pamiatky, ktoré sa nachádzali v kostoloch v zatopených obciach. V našich zbierkach sú niektoré predmety, ktoré boli súčasťou rímskokatolíckeho chrámu vo Veľkej Domaši," uviedol s tým, že časť z nich bude tiež vystavená. V tejto súvislosti podotkol, že kostol v Novej Keľči a Trepci bol zachránený.

Čo sa týka archeologických nálezov, spomenul tiež pohrebisko objavené pred približne 15 rokmi v blízkosti bývalého územia obce Dobrá nad Ondavou, keď výrazne klesla hladina vodnej nádrže. "Sú to zvyšky zbraní a výbavy bojovníkov," doplnil. Keďže zatopené obce boli súčasťou zemplínskeho regiónu, zachované majú podľa Šafranka aj materiály etnografickej povahy, ako sú napr. niektoré prvky odevov.

Domaša priniesla nielen zmeny v obyvateľstve, ale aj rastlinstve a živočíšstve. Zoológ hanušovského múzea Peter Pjenčák spomenul v tejto súvislosti význam nádrže pre migrujúce vodné vtáctvo. "Na Domaši bolo zistených viac ako 80 druhov rozličných vtákov. Pokiaľ je taká zima, aká bola v tomto roku, že vodná plocha skoro vôbec nezamrzla, môžeme tam zistiť také exotické druhy, ako je ľadovka, príp. niektoré druhy potáplic. Predpokladáme, že viacero rokov niekde v okolí Domaše hniezdi aj orliak morský, čo je náš najväčší dravý vták, ale zatiaľ sa hniezdenie nepodarilo potvrdiť," vysvetlil pre TASR. Botanička múzea Elena Dercová zas poukázala na výskyt invazívnych rastlín, ktoré do tejto oblasti priniesli ľudia. "Vytvárajú sa tak rôzne hybridy," uviedla pre TASR s tým, že vytláčajú pôvodné domáce druhy.

Vodné dielo Domaša bolo vybudované v rokoch 1962–1967. Jeho účelom bola akumulácia vody pri vyšších prietokoch, určená bola aj na priemyselné využitie, zavlažovanie, chov rýb, rekreáciu a šport. Je štvrtou najväčšou vodnou nádržou na Slovensku. Domaša je považovaná za potenciálny, vyhliadkový zdroj pitnej vody.

Zatopená plocha predstavuje 1510 hektárov, najväčšia hĺbka je 25,5 metra. Medzi zaniknuté obce patria Veľká Domaša, Trepec, Dobrá nad Ondavou, Kelča, Petejovce a Valkov. Kelča sa podľa Šafranka vysťahovala niekoľko desiatok metrov ďalej od vodnej nádrže, a tak vznikla obec Nová Kelča. Čiastočne bola zachytená aj časť katastrálneho územia obcí Bžany a Turany nad Ondavou.
Vernisáž sa uskutoční o 16.00 h.

Komentáre