Cestovanie

Spišský hrad sa teší vysokej návštevnosti, čísla prekonali minulý rok

"V priebehu letných mesiacov na Spišskom hrade pripravili viacero podujatí, do konca augusta je naplánovaný počas víkendov historický šerm či legenda o Spišskom hrade. "

TASR, 18. augusta 2017 10:00
Spišský hrad je pre turistov čoraz atraktívnejší. Foto: TASR/Milan Kapusta
Za prvých sedem mesiacov tohto roka navštívilo Spišský hrad 117.938 turistov, teda o vyše 6000 viac ako vlani v rovnakom období.

"Záujmu sa tešia naše podujatia, ako sú divadelné piatky a hlavne sobotňajšie Tajomné noci na hrade, teda nočné prehliadky so živými sochami," povedala Dáša Uharčeková Pavúková zo Slovenského národného múzea - Spišského múzea v Levoči, pod ktoré Spišský hrad patrí. Vlani na hrad, ktorého prevádzka nie je celoročná, zavítalo 209.110 návštevníkov.

V priebehu letných mesiacov na Spišskom hrade pripravili viacero podujatí, do konca augusta je naplánovaný počas víkendov historický šerm či legenda o Spišskom hrade. Nedele sú vyhradené pre deti, ich súčasťou sú divadelné predstavenia a koncerty so začiatkom o 14.30 h. Každú prázdninovú sobotu sa môžu návštevníci zúčastniť nočných prehliadok, ktoré sú spojené so živými sochami. Nočné prehliadky sú doplnené o šermiarske vystúpenia alebo ohňovú šou. Začiatok je o 20.30 h.



Spišský hrad je príkladom stredovekého kráľovského hradu. Vznikol na konci 12. a začiatkom 13. storočia. Už koncom 13. storočia mal takmer dnešnú rozlohu. Patril kráľovským dynastiám Arpádovcov, Anjouovcov, neskôr Zápoľským, Thurzovcom a Csákyovcom. V roku 1993 bol zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

ODPORÚČAME TIEŽ:

Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Devínska Nová Ves
Leto je ideálne na grilovačku. Poznáte všetky zásady bezpečnosti?
Bulharsko svoj pôvab pre turistov nestráca
Málo známa jaskyňa Čertova pec je vzácnou archeologickou lokalitou

Komentáre