Cestovanie

Ste výtvarne nadaný? Španielske mesto priťahuje umelcov z celej Európy

"Horské mestečko Genalguacil ponúka bezplatné ubytovanie v malebnom prostredí. Na oplátku chce umelecké diela, ktoré skrášlia jeho ulice."

Romana Juhásová, 2. augusta 2014 6:00
Youtube screenshot Foto: Youtube screenshot


Neveľké mestečko Genalguacil arabského pôvodu je situované na juhu Andalúzie, najväčšej autonómnej oblasti v Španielsku, ktorá sa vyznačuje tradíciami a temperamentom. Pokľudne drieme v lone prírody, v auguste sa ale prebúdza k životu a láka k sebe umelcov z celého Španielska, ako aj z iných kútov Európy.

Genalguacil ožíva počas prvých dvoch augustových týždňov, teda vrcholnej turistickej sezóny. Každoročne sa tu koná umelecký festival “Los Encuentros de Arte del Valle del Genal” (Stretnutie umenia z doliny Valle del Genal). Presne pred dvadsiatimi rokmi si ho vysníval vtedajší starosta, hľadajúci spôsoby, ako do kúzelného, no malého ospalého mestečka prilákať návštevníkov. Oslava spojenia umenia a prírody sa tentokrát uskutoční medzi 31. júlom a 14. augustom.



Zúčastnení umelci získajú bezplatné ubytovania na viac ako dva týždne a všetky materiály, ktoré na svoju prácu vyžadujú. Vzniknuté sochy, maľby či fotografie však ale na oplátku mestečko neopustia, stanú sa súčasťou jeho kultúrneho dedičstva a okrasou verejného priestranstva. Úzke uličky a tunajšie typické biele domy sú tak pretvárané na otvorené múzeum.

Podľa portálu spravodajskej spoločnosti CNN sa nápadom inšpirovala Kanada a podobný projekt chce zaviesť aj vo svojich mestách.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Vedieť čínsky za 10 minút. Nemožné? Táto lektorka vám ukáže, ako na to
Adam Pustelnik: Čím viac cestujeme, tým väčšie sú zážitky
OBRAZOM: V srdci kanadskej metropoly vyrástlo Čínske mesto
Marek Polešenský: Pohodlnosť je najväčším zabijákom zážitkov
Hľadáte ubytovanie doma či v zahraničí? Porovnajte si ceny
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj
Francúzska Korzika, raj modernej dovolenky

Komentáre