Cestovanie

Od Lincolna po Krista. Sochy, ktoré turisti v USA navštevujú najviac

"New York Times zostavil rebríček piatich najpopulárnejších sôch v USA."

TASR, 4. septembra 2017 10:00
Socha sediaceho prezidenta sa nachádza v Lincolnovom pamätníku vo Washingtone. Foto: TASR/AP
Konfederačné sochy v Spojených štátoch amerických vyvolali v uplynulých dňoch veľkú pozornosť médií na celom svete. USA však majú nielen sochy kontroverzné, ale aj sochy, ktoré každý rok prilákajú davy turistov. Upozornil na to denník The New York Times (NYT), ktorý zostavil rebríček najpopulárnejších sôch v krajine.

"Sochy vzdávajúce poctu Konfederácii si nedávno získali veľa pozornosti. Ale sochy, ktoré priťahujú milióny ľudí, sú poväčšine pamätníkmi slobode," napísali noviny.

The New York Times zostavil rebríček najpopulárnejších sôch na základe dát z troch zdrojov: cestovateľskej spoločnosti Travelport, cestovateľského portálu TripAdvisor a Správy národných parkov USA.

Socha prezidenta Lincolna


"Jedna z najznámejších sôch v krajine je spojená s Konfederáciou: takmer šesť metrov vysoká a 175 ton vážiaca socha prezidenta Lincolna, ktorý sa snažil zjednotiť Spojené štáty počas Občianskej vojny a bol zavraždený sympatizantom Konfederácie," napísal denník.

Socha sediaceho prezidenta sa nachádza v Lincolnovom pamätníku vo Washingtone, ktorý je jednou z dominánt hlavného mesta a povinnou zastávkou turistov a školských výletov. Len v júli tohto roka ju podľa Správy národných parkov USA navštívilo 4,74 miliónov ľudí.

Mount Rushmore


Druhým v zozname The New York Times je súsošie prezidentov vytesané v skalnom masíve - Mount Rushmore v štáte Južná Dakota. Zobrazuje štyroch prezidentov - Georga Washingtona, Thomasa Jefersona, Theodora Roosevelta a Abrahama Lincolna. Každý meria vyše 18 metrov, s ich vytesávaním sa začalo v roku 1927 a verejnosti boli sprístupnené v roku 1941. Minulý mesiac si ich pozrelo 1,46 milióna návštevníkov.



Socha slobody


Na zozname najznámejších sôch nemôže chýbať Socha slobody v New Yorku.

"Dar francúzskeho ľudu Spojeným štátom, táto 46 metrov vysoká medená socha (93 metrov s podstavcom a základmi) bola venovaná v októbri 1886 a je symbolom slobody," napísali noviny s tým, že v júli ju navštívilo 2,6 milióna ľudí.
Socha slobody. Foto: TASR/AP


Socha Krista v Arkansase


Medzi päť najznámejších sôch zaradil The New York Times aj jednu v zahraničí menej známu sochu. Je ňou socha Krista inšpirovaná sochou Krista Spasiteľa v Riu de Janeiro v Brazílii. Tá americká sa nachádza na Magnetickej hore v štáte Arkansas a podľa miestnej neziskovej organizácie, ktorá ju dala postaviť, ju vlani navštívil milión ľudí.



Socha Atlasa


Päticu najznámejších sôch uzatvára socha Atlas v New Yorku. Takmer 14 metrov vysoká bronzová socha postavy z gréckej mytológie sa vyníma pred známou budovou Rockefeller Center a podľa TripAdvisoru aj Travelportu patrí medzi desať najnavštevovanejších pamiatok v USA.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Na Nitriansky hrad vedie zrekonštruovaný chodník cez lesopark
Spišský hrad sa teší vysokej návštevnosti, čísla prekonali minulý rok
Za panovania Márie Terézie si nikto nedovolil nerešpektovať nariadenia
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Bratislava východ

Komentáre