Cestovanie

Slovensko má za sebou najlepšiu letnú sezónu od krízy v roku 2009

"Rekordný nárast počtu prenocovaní domácich, ale aj zahraničných turistov prináša pozitívne výsledky nielen ubytovacím zariadeniam, ale aj reštauráciám a ďalším službám cestovného ruchu a maloobchodu."

TASR, 10. septembra 2019 11:00
Túra vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Profesijné združenia a podnikatelia združení vo Zväze cestovného ruchu (ZCR) SR potvrdili, že Slovensko má za sebou najlepšiu letnú sezónu od krízy v roku 2009, a možno najlepšiu vo svojej dlhodobej histórii. Médiá o tom informoval prezident zväzu Marek Harbuľák.

Rekordný nárast počtu prenocovaní domácich, ale aj zahraničných turistov prináša pozitívne výsledky nielen ubytovacím zariadeniam, ale aj reštauráciám a ďalším službám cestovného ruchu a maloobchodu. "Ak rastie počet prenocovaní, zvyšuje sa výber dane z ubytovania. Vyšší počet turistov znamená aj vyššiu spotrebu, a tým aj vyšší výber spotrebných daní a ďalší rozvoj služieb v regiónoch, z čoho profitujú tiež miestne samosprávy," konštatoval. Podľa neho sú medzi turistami obľúbené nielen tradičné destinácie, ako Vysoké a Nízke Tatry, Orava a Kysuce, ale aj Gemer, Šariš či Zemplín, teda regióny, ktoré často patria k najmenej rozvinutým oblastiam na Slovensku," skonštatoval.

Prezident ZCR SR zdôraznil, že za výrazným zvýšením počtu prenocovaní domácich návštevníkov je treba vidieť najmä zavedenie príspevku na rekreáciu, respektíve rekreačných poukazov pre zamestnancov. "Poznatky poskytovateľov služieb v cestovnom ruchu ukazujú, že tento nástroj uplatňujú zamestnanci najmä v rodinným penziónoch a malých ubytovacích zariadeniach," doplnil.

Cestovný ruch je potrebné vnímať ako komplexné odvetvie, ktoré tvorí niekoľko desiatok tisíc podnikateľov, z toho viac ako 90 % sú mikro a malé podniky. "Čísla potvrdzujú, že pri efektívnej prezentácii Slovenska a zohľadnení špecifických podmienok pre podnikateľov, akou je znížená sadzba DPH na ubytovacie služby, je cestovný ruch jedným z mála odvetví, ktoré dokážu zabezpečiť rozvoj aj v najmenej rozvinutých oblastiach," povedal s tým, že cestovný ruch dáva prácu viac ako 160.000 ľuďom. Tržby vo vybraných službách rastú medziročne dvojciferným číslom, rovnako tak zamestnanosť v ubytovacích a stravovacích službách, uzavrel Harbuľák.

Komentáre