Cestovanie

Slnečné miesta sú v Londýne raritou, pomôže vám ich vyhľadať aplikácia

"Kým my sa momentálne pred slnkom schovávame, Londýnčania si jeho zriedkavú prítomnosť vychutnávajú. Najlepšie pri jednom orosenom. Slnečné miesta vyhľadávajú pomocou aplikácie. "

Romana Juhásová, 14. júna 2014 6:00
Ilustračné foto (Londýn) Foto: TASR/AP Photo


V našich končinách pri aktuálnych vysokých teplotách požívanie čo i len malého množstva alkoholu na priamom slnku neodporúčame. Avšak v zväčša upršanom Londýne si občasné osvieženie za pekného počasia vychutnáva, kto len môže. Tomu však bránia nielen prírodné elementy, ale i architektúra mesta.

Možno tu nájsť množstvo podnikov so záhradou či terasou, no slnko sa neustále schováva za vysoké budovy vrhajúce tieň. Ale keďže aj Briti túžia po dni strávenom medzi štyrmi stenami pracoviska po vitamíne D a helioterapii, vytvorili internetovú aplikáciu Pints in the Sun (v preklade pivo na slnku).

Krčmu nájde zadarmo


S aplikáciami sa roztrhlo vrece, niektoré sú sofistikované, iné kombinujú informačnú hodnotu s odľahčenou tematikou. Akou je napríklad aj neodolateľná chuť na niečo chladené počas letných mesiacov. Pokiaľ sa nachádzate v Londýne, experimentálna bezplatná aplikácia Pints in the Sun vyhľadá sympatickú krčmu so záhradkou alebo terasou vo vašej blízkosti a informuje vás o tom, či sa momentálne kúpe v slnečných lúčoch alebo chladí v tieni susednej budovy.

Aplikácia na základe informácií o miestnom území a matematiky určí pozíciu slnka v akejkoľvek dennej hodine. Na niektoré lokality totiž slnko dosiahne aj v podvečerných hodinách. Rovnakým spôsobom si možno i naplánovať návštevu obľúbeného podniku.

Relax v príjemnom prostredí, pri obľúbenom nápoji a v slnečnom počasí je evidentne reálnym nedostatkom nielen vo Veľkej Británii. V Holandsku existuje obdobná aplikácia menom Zonnegrens, slnkom zaliatu kaviareň v Paríži zas nájdete pomocou mobilnej aplikácie Sun Therapy.

Komentáre