Cestovanie

Večerný beh na lyžiach umožňuje v Česku iba aréna v Orlickom Záhoří

"Lyžiarom v týchto horách slúži 31 km zjazdoviek v 15 strediskách."

TASR, 23. februára 2018 12:00
Ilustračná snímka Foto: TASR - Pavol Ďurčo
Královohradecký kraj má v pohoriach Krkonoše a Orlické hory dobré zimné podmienky pre šport a turistiku.

Sedem z desiatich


Podľa výšky sú Krkonoše z českých hôr výnimočné, pretože počnúc Sněžkou majú sedem z desiatich najvyšších vrcholov. V 25 lyžiarskych strediskách je vyše 180 km zjazdoviek. Na svoje si prídu aj bežkári, ktorí majú k dispozícii viac ako 540 km upravovaných tratí od Harrachova po Žacléř, medzi nimi 71 km dlhú Krkonošskú lyžiarsku magistrálu.

Chodník korunami stromov


"Vlani v lete sme na okraji Janských Lázní sprístupnili nový bezbariérový chodník korunami stromov s názvom Krkonoše. Je otvorený aj v zime, meria 1300 metrov a stúpa až do výšky 23 metrov nad terén. Je unikátny, že vedie i do podzemia, kde možno spoznávať mikrosvet pôdy a hľadať odpovede na rôzne otázky pripravené Správou Krkonošského národného parku. Okrem interaktívnych zastávok má i adrenalínové, ktoré však zvládnu aj deti. Zo 45-metrovej vyhliadkovej veže je nádherný výhľad na šišky najvyšších stromov aj široké okolie," informuje Alena Cejnarová, manažérka združenia 40 miest a obcí Krkonoše.

Nové múzeum


Novinkou je aj Ski muzeum pri harrachovskej autobusovej stanici. Obsahuje vyše 400 párov lyží, aj zo Slovenska a iných krajín, rôzne dokumenty o úspechoch športovcov, ale i pôvodný spôsob výroby lyží a rôzne rarity.

Okrem iných upravovaných bežeckých tratí je v Orlických horách nová skiaréna s okruhmi pre klasický beh i korčuliarsky štýl. V Orlickom Záhoří je jediná svojho druhu v Česku, kde bežci môžu lyžovať pri osvetlení do 22.00 h.

Lyžiarom v týchto horách slúži 31 km zjazdoviek v 15 strediskách. Snoubordisti majú obnovený Gravity snowpark Bukovka. Milovníci adrenalínu a bikeri zasa trate a traily v novom Bikeparku v Říčkach.

Komentáre