Cestovanie

Toto sú tie najpodivnejšie silvestrovské zvyky vo svete!

"Rok 2013 je na konci, naplňme si ústa hroznami, preskočme sedem vĺn, povyhadzujme z okien všetko staré a popritom nezabudnime na ružovú spodnú bielizeň. Aj také sú silvestrovské zvyky vo svete."

Romana Juhásová, 31. decembra 2013 10:00
Silvester v talianskych Benátkach. Foto: TASR/AP Photo


Prvé oslavy nového roka siahajú až do Mezopotámie do roku 2000 pred naším letopočtom, keď sa rok lámal v marci, v čase jarnej rovnodennosti. Silvester je odkazom pápeža Silvestra I., s vládou ktorého skončil vek prenasledovania kresťanov. V minulosti sa aj v našich končinách praktizovali zvyky ako chodenie s hadom, teda s konštrukciou z drevených kosoštvorcov, celé rodiny sa umývali a prezliekali do nových šiat. Dnes sa držíme celosvetovej klasiky v podobe strieľajúceho šampanského a ohňostrojov a musíme si priznať, že v niektorých kútoch sveta vedia, ako privítať nový rok i originálnejšie.

Najzvláštnejší víťazi


Tento rok sa 7200 užívateľov servera Badoo z 18 krajín ujalo vyhodnotenia tých najpodivuhodnejších a najzábavnejších silvestrovských zvykov vo svete. Zvíťazilo juhoamerické Chile s tradíciou trávenia posledného dňa roka nie na tanečných parketoch, ale nostalgicky, no napriek tomu vo veselom duchu, s mŕtvymi príbuznými na cintoríne.

Niekde je bežná silvestrovská bitka so susedmi, ktorá vyrieši staré spory. (Ilustračné foto) Foto: TASR/AP Photo
Mnoho zvykov po celom svete sa praktizuje s vierou, že nám prinesú šťastie, bohatstvo, či lásku. V Rumunsku veľa nenechávajú na náhode. Obyvatelia počúvajú zvieratá, či prehovoria. Pokiaľ mlčia, prináša to šťastie. Íri zas zlých duchov zaháňajú klepaním chlebom na steny a dvere a tým uzatvárajú trojicu tých najčudnejších tradícií. Je úžasné, ako nás napriek globalizácii niektoré zvyklosti stále dokážu udiviť a vyvolať úsmev. Nás pobavilo i Peru, kde je bežná bitka so susedmi, ktorá vyrieši staré spory.

Polnočný bozk


So silvestrovskými oslavami sú blízko späté bozky, súkromia sa vám však nedostane na benátskom Námestí svätého Marka, kde sa talianske páry každoročne zhromažďujú s cieľom prekonať rekord v hromadnom bozku. V Bulharsku sa pri slávnostnom silvestrovskom stole vo všetkých domácnostiach na tri minúty zhasne svetlo. Pod rúškom tmy nastávajú takzvané minúty bozkov zahalené tajomstvom.

Recepty na bohatstvo


Polnočné dotyky pier sú zaužívané i u nás, pravdepodobne sa ich ale nedočkáte u Španielov, ktorí majú ústa plne zamestnané dvanástimi bobuľami hrozna. Jedia ich zarovno s odbíjaním dvanástej hodiny, každý jeden plod znamená šťastie na jeden mesiac roka. Vplyv španielskeho koloniálneho panstva zanechalo tento zvyk i na Filipínach. Prosperitu však sľubuje akékoľvek ovocie guľatého tvaru, ktoré svojou okrúhlosťou evokuje mince. K bohatstvu má napomôcť aj oblečenie s bodkovaným vzorom.

Silvester v Grécku. Foto: TASR/AP Photo
V Chile sa zas o polnoci pre rovnaký účinok jedáva lyžica plná šošovice. V Grécku vám bohatstvo musí dopriať novoročná návšteva, podľa tradície sa odvíja od toho, či vám zanechá pri prahu dverí ťažký kameň. V Brazílii, Ekvádore, Bolívii a Venezuele si stačí pod šaty obliecť bielizeň jasne žltej farby.

Recepty na lásku


Ak v spomínaných juhoamerických štátoch žltá bielizeň znamená peniaze, červená patrí práve láske. Argentínčania zas dávajú prednosť ružovej farbe. Bieloruské slečny hrajú hry, aby predpovedali svoje osudy v láske. Pravidlá jednej z nich spočívajú v tom, že vydatá žena poschováva v dome rôzne predmety a úlohou jej slobodných kamarátok je hľadanie. Tá, ktorá objaví chlieb, si vezme bohatého muža, žena s nálezom prsteňa zas pohľadného. Nuž, nikto nemá všetko.

Silvester v Londýne. Foto: TASR/AP Photo
Zbavovanie sa toho starého a vítanie čerstvého začiatku občas potrebuje každý. Taliani túto potrebu riešia radikálne, starý nábytok i oblečenie letia z okien. Opatrne prechádzajte aj po uliciach Kapského mesta v Juhoafrickej republike, aj tu si treba kryť hlavu pred nepotrebnými predmetmi v domácnosti. Rezervovaní Angličania riešia „von so starým a dnu s novým“ jednoduchým otvorením zadných dvier domu a následne zas dvier predných, čím vpúšťajú do domu nový rok.

Oslavy plné svetla


Očistné účinky ohňa sú známe i Škótom, vrámci festivalu Hogmanay pochodujú ľudia ulicami s obrovskými ohnivými guľami. V Paname je zas tradíciou páliť podobizne známych osobností v podobe látkových bábik, čo má odohnať zlých duchov. V ohni skončil Fidel Castro, seriálová Škaredá Betty či športovec Irving Saladino. Aj vo Švédsku je Nový rok sviatkom svetla a to doslova, svieti sa po celú noc.

Skok do nového roka


Zvláštna tradícia sa udomácnila v Dánsku, zvykom je postaviť sa na stoličky a o polnoci spoločne skočiť do nového roka. Brazílčania sa veselia preskakovaním siedmich vĺn pre šťastie, čo však s dávkou alkoholu v tele nesie značné nebezpečenstvo. Môžete aj vykročiť, avšak pozor na to, aby to bolo pravou nohou.

Od Nového Zélandu, kde ulicami znie čo najhlasnejší buchot po hrncoch, po Spojené štáty tancujúce v rytme starej škótskej ľudovky Auld Lang Syne, silvestrovské slávnosti spája optimizmus, stretnutia s milovanými a viera, že nás čaká to najlepšie.

Všetko dobré do nového roka aj vám!

Komentáre