Cestovanie

Schaubmarov mlyn v Pezinku otvorí sezónu výstavou modernej keramiky

"Počas otvorenia sezóny čaká na návštevníkov aj hudobný program v podobe kapely Tolstoys a vystúpenia rapera Veca."

TASR, 12. mája 2018 8:00
Na snímke belujská keramika z obce Prenčov. Foto: TASR/Jana Vodnáková
Novou výstavou modernej slovenskej keramiky pod názvom Z kruhu von otvorí v nedeľu 13. mája tohtoročnú sezónu Galéria výtvarného umenia v pezinskom Schaubmarovom mlyne. Súčasťou otvorenia budú aj komentované prehliadky, workshopy a hudobný program. TASR informovala Zuzana Gnacková zo Slovenskej národnej galérie.

"Základom výstavy je zbierka keramiky Slovenskej národnej galérie (SNG), ktorá je náhľadom hlavne do ateliérovej tvorby uplynulých dekád. Zbierkový fond vznikol v roku 1961 a keramiku 20. – 21. storočia v ňom zastupuje viac ako 600 diel prevažne slovenských autorov," uviedla kurátorka výstavy Viera Kleinová (SNG). Na výstave sa podľa informácií SNG predstaví takmer päťdesiatka tvorcov.

Súčasťou otvorenia sezóny v Schaubmarovom mlyne budú aj rôzne podujatia pre verejnosť – od "otváračky" 13. mája cez Noc múzeí a galérií 19. mája, až po novinku – trh remeselných potravín, pripravovaný v spolupráci so združením Slow Food Pressburg, ktorý bude 9. júna. "Toto leto sa chystáme otvoriť v mlyne aj kaviareň, aby si naši návštevníci u nás mohli nielen pozrieť historický mlyn alebo výstavu umenia, ale aj posedieť a oddýchnuť pri káve," prezradila programová manažérka Schaubmarovho mlyna Zuzana Palicová, podľa ktorej počas otvorenia sezóny čaká na návštevníkov aj hudobný program v podobe kapely Tolstoys a vystúpenia rapera Veca.

Schaubmarov mlyn je od 70. rokov 20. storočia súčasťou Slovenskej národnej galérie. Okrem funkčnej mlynskej technológie a expozície o mlynárstve sa tu nachádza aj galéria výtvarného umenia, ktorá sa zameriava na prezentáciu moderného a súčasného umenia a dizajnu.

Komentáre