Cestovanie

Sadecké Beskydy: Dovolenková destinácia v kráľovstve minerálnych vôd

"Pri výbere dovolenky sa začínajú Slováci čoraz častejšie orientovať aj na svojich severných susedov. Ich voľba padne nezriedka na Malopoľské vojvodstvo, konkrétne jeho juhovýchodnú časť."

Tomáš Doboš, 8. februára 2014 6:00
Historické centrum mesta Stary Sącz Foto: TASR/Tomáš Doboš


Mestečko Muszyna na slovensko-poľskom pohraničí je vzdialené od Starej Ľubovne iba 33 kilometrov. Zvykne byť prvou zastávkou slovenských turistov prichádzajúcich do podhoria Sadeckých Beskýd. V muszynskom múzeu, kde funguje aj informačné centrum regiónu, sa môžu zoznámiť s históriou tamojších mešťanov, židov ako aj Rusínov, ktorých tu poznajú pod označením Lemkovia. Budova múzea dokončená v roku 2010 je presnou kópiou muszynského hostinca z 18. storočia. Typická poľská krčma patriaca medzi najstaršie svetské pamiatky regiónu stála ešte donedávna v inej lokalite mesta. Samospráva ju však pre jej havarijný stav ako aj plánovanú výstavbu cestného obchvatu rozobrala a následne opätovne postavila na novom mieste.

Muszyna je známa hlavne vďaka svojmu prírodnému bohatstvu ukrytému hlboko pod zemským povrchom. "Geológovia tvrdia, že nie je ďalšie miesto v Európe, ktoré by malo také veľké zásoby minerálnych vôd v podzemí aké ich máme u nás," informuje miestny turistický sprievodca Franciszek Homa. Zdraviu prospešná minerálka s vysokým podielom magnézia a lítia vyteká počas teplejších mesiacov roka z množstva voľne prístupných prameňov. Počas zimy, keď je väčšina z nich uzavretá, ju prichádzajú degustovať turisti najčastejšie do "Pijalnie" Miluša v samom centre mesta. O liečivej vode sa medzi miestnymi hovorí, že má zároveň antidepresívne účinky. F. Homa v tejto súvislosti s úsmevom dodáva, že umiestnenie Miluše do prízemia budovy muszynskej prokuratúry nebola náhoda. „Mnohí sa tu prichádzajú pred návštevou prokuratúry trocha rozveseliť."

Degustácia minerálky v Pijalni v meste Muszyna Foto: TASR/Tomáš Doboš
Blahodarné účinky minerálnych vôd vyvierajúcich pod Sadeckými Beskydami sa naplno využívajú v kúpeľníctve. Jedným z jeho centier je aj spomínaná Muszyna, no najväčšie poľské kúpele s vyše 200-ročnou tradíciou nájdeme o niekoľko kilometrov na sever v meste Krynica-Zdrój. Nachádza sa tu vyše 120 hotelov, sanatórií a množstvo historických kúpeľných domov. Miestny prameň Zuber chrlí jednu z „najsilnejších“ minerálnych vôd v Európe. Využíva sa pri liečbe ochorení zažívacieho traktu, chorobách pečene, žlčníka, vredoch či cukrovke. Do Krynice však neprichádzajú počas roka iba ľudia so zdravotnými ťažkosťami ale aj turisti v dobrej kondícii. V ponuke malopoľského mesta sú totiž aj oddychové wellness pobyty, ktoré je možné kombinovať práve v tomto období s lyžovačkou, v letných mesiacoch zase s turistikou v Beskydoch.

"K najnavštevovanejším strediskám zimných športov, ktoré sú momentálne v prevádzke patria Jaworzyna Krynicka, Szczawnik, Tylicz a lyžiarsky areál Dve doliny Muszyna - Wierchomla," vyberá z regionálnej ponuky F. Homa . V poslednom zo zmienených areálov odštartovala vlani v decembri lyžiarska sezóna na území Poľska a to tradičným slávnostným ceremoniálom. Stredisko sa zaradzuje medzi tie s najdlhšími zjazdovkami v Poľsku, disponuje sedačkovými lanovkami, ako aj novovybudovanými trasami pre bežkárov. Spojnice medzi zmienenými strediskami v Sadeckých Beskydoch lemuje viacero sanatórií. Jeden z liečebných areálov s najdlhšou tradíciou ponúka svoje služby v obci Żegiestów Zdrój.

Lyžiarske stredisko Dve Doliny Muszyna - Wierchomla Foto: TASR/Tomáš Doboš
Juhovýchodná časť Malopoľska nezostane nič dlžná ani milovníkom histórie. Najstaršie hrady nájdu turisti v dolinách rieky Poprad a Dunajec. Aj nad Muszynou sa týčia ruiny stredovekého hradu, ktorý plnil v minulosti funkciu správneho centra a strážnej pevnosti na uhorsko-poľskom pohraničí. Na nedávno vybudovanom chodníku drevenej architektúry sa nachádza až 251 sakrálnych a svetských objektov medzi nimi aj nenápadný kostolík v Powroźniku. Postavili ho v rokoch 1600 až 1604 a je najstaršou drevenou stavbou svojho druhu v poľských Karpatoch. Od vlaňajška sa hrdí zápisom v zozname svetového dedičstva UNESCO. "V chráme sa zachovali ikony a diakonské dvere a tiež časti pôvodného ikonostasu zo 17. storočia. Cenné sú aj zachované ikony - Posledný Sud z roku 1623 a Oplakávanie Krista z roku 1646," informuje turistov pri návšteve kostolíka F. Homa.

Za zaujímavými pamiatkami sa oplatí ísť aj niekoľko kilometrov severnejšie do mesta Stary Sącz. Dominuje mu historické námestie s kamennou dlažbou podobnou tej z centra Bardejova. Na jeho okraji sa nachádza regionálne múzeum. Približuje miestnu históriu a významné osobnosti mestečka medzi nimi aj opernú speváčku Adu Sari, ktorá bola kedysi hviezdou milánskej La Scaly. Budova ako jediná pretrvala veľký požiar zo sklonku 18. storočia a dodnes si zachovala svoju barokovú architektúru. Kostol Svätej Trojice v areáli kláštora klarisiek v Starom Sączi je cieľom mnohých pútnikov. V jeho interiéri sa nachádza pozoruhodná ambóna z ebenového dreva z roku 1761. Hovorí sa o nej, že je najkrajšou barokovou kazateľnicou v Európe. Do spomínaného kostola v minulosti prichádzal rozjímať a modliť sa ku Kinge Poľskej - zakladateľke kláštora v Starom Sączi aj biskup Karol Wojtyla, neskorší pápež Ján Pavol II. V roku 1999 ju kanonizoval za svätú.



Priaznivci histórie a tradičnej ľudovej kultúry by pri návšteve juhovýchodnej časti Malopoľska určite nemali obísť mesto Nový Sącz. Na jeho okraji leží známy Sadecký etnografický park so 68 objektmi, ktoré sú postavené na ploche zaberajúcej približne 20 hektárov. Prezentujú históriu a ľudovú kultúru rôznych etnických skupín regiónu. V priestoroch tamojšieho hostinca sa dajú ochutnať aj tradičné miestne špeciality pripravované podľa receptov starých mám. Súčasťou jedálneho lístka je napríklad obľúbená dyňová polievka či bravčová panenka podávaná s hubovou omáčkou, zemiakovými knedľami a šalátom z červenej kapusty. Kombinácia skanzenu a chutnej kuchyne priláka do Nového Sączu každoročne vyše 50-tisíc turistov.

Komentáre