Cestovanie

Rudolf Kluch zachránil pred popravou 300 ľudí. Odhalili mu tabuľu

"Pamätná tabuľa nie je jediná, ktorá v dedine osud Rudolfa Kluchu pripomína."

TASR, 13. septembra 2018 11:00
Na budove rímskokatolíckej fary v obci Kľak (okres Žarnovica) odhalili pamätnú tabuľu katolíckemu kňazovi Rudolfovi Kluchovi. Foto: TASR/Jana Vodnáková
Na budove rímskokatolíckej fary v obci Kľak (okres Žarnovica) odhalili v nedeľu 9. septembra pamätnú tabuľu katolíckemu kňazovi Rudolfovi Kluchovi, ktorý počas tragických udalostí v januári roku 1945 zachránil viac ako 300 domácich obyvateľov pred popravou.

Hrozila im poprava


Kľak bol totiž za pomoc partizánskym skupinám pôsobiacim v pohorí Vtáčnik počas SNP úplne vypálený a zavraždených bolo 84 občanov. Ostatných, ktorých našli v domoch, sústredili do stredu obce, postavili pred nich tri guľomety so zámerom previesť hromadnú popravu.

Tu zohral hlavnú úlohu záchrancu práve Klucha. Spolu s matkou, sestrou a kuchárkou mu ponúkli možnosť odísť, ktorú však neprijal. Vyžiadal si od vojakov čas, aby ľuďom udelil posledné rozhrešenie vďaka čomu oddialil popravu. Medzitým prišla do dediny nemecká motospojka s rozkazom nestrieľať, ale obec vypáliť a občanov evakuovať.

Rudolf Kluch počas tragických udalostí v januári roku 1945 zachránil viac ako 300 domácich obyvateľov pred popravou. Foto: TASR/Jana Vodnáková


Nezabúdajú


Pamätná tabuľa nie je jediná, ktorá v dedine osud Rudolfa Kluchu pripomína. Spomína ho aj Kľakovský náučný chodník, konkrétne zastávka priamo pri miestnom pamätníku. "Okrem toho v pamätnej izbe premietame dva dokumenty o spomínaných udalostiach a to Nepokorená dolina a Krvavá nedeľa, kde sú aj autentické zábery farára Kluchu, ktorý rozpráva, ako sa udalosti odohrali," uviedol v tejto súvislosti starosta obce Ľuboš Haring.

Osadenie pamätnej tabule vyšlo z iniciatívy miestneho farára Michala Lajchu, ktorý pri tejto príležitosti predstavil verejnosti svoje dve publikácie venované problematike kňazského celibátu.

Komentáre