Cestovanie

Z rozhľadne nad obcou Tachty vidieť do Maďarska i na Kráľovu hoľu

"V okolí obce Tachty môžu turisti ďalej navštíviť napríklad hrad Hajnáčka, Chránenú krajinnú oblasť Cerová vrchovina, archeologickú lokalitu Pohanský hrad či sopečný vrch Ragáč."

TASR, 4. júla 2017 8:00
Rozhľadňa na Tomášovom vrchu nad obcou Tachty v okrese Rimavská Sobota. Foto: TASR/Branislav Caban
K rozvoju turizmu v mikroregióne Medveš na juhu okresu Rimavská Sobota má prispieť nedávno postavená 11-metrová rozhľadňa, ktorú na Tomášovom vrchu nad obcou Tachty vybudovala miestna samospráva. Ako TASR informoval starosta Július Molnár, výstavba vrátane projektovej dokumentácie stála približne 15.000 eur, pričom na financovanie využili obecný rozpočet.

„Z rozhľadne vidieť do Maďarska, keďže od hranice sme vzdialení len 500 metrov. Samozrejme, výhľad je aj na okolité obce nášho mikroregiónu a na našu vodnú nádrž. Zaujímavé však je, že ak je dobré počasie, tak dovidieť až na Kráľovu hoľu,“ prezradil starosta.

Turisti podľa jeho slov rozhľadňu navštevujú hlavne počas víkendov, pričom viac ich prichádza z maďarskej strany. „Napríklad do mesta Šalgotarján, s ktorého katastrom cez hranicu susedíme, je to od nás len okolo 20 kilometrov. Za týmto mestom je už prakticky diaľnica, takže maďarskí návštevníci majú pohodlný prístup. Chodí však veľa ľudí aj od nás, napríklad z východného Slovenska, z Košíc,“ dodal Molnár.

Na snímke obec Tachty v okrese Rimavská Sobota a v pozadí maďarská dedina Cered pri pohľade z miestnej rozhľadne na Tomášovom vrchu. Foto: TASR/Branislav Caban


Ako pokračoval, o vybudovaní rozhľadne uvažovali už pred desiatimi rokmi, vtedy však neboli vhodné podmienky ani dostatok financií. „Pôvodne sme zamýšľali, že ich získame z eurofondov, cez Program rozvoja vidieka, ale keby sme šli touto cestou, tak by rozhľadňa zrejme dodnes nestála. Využili sme preto vlastné peniaze a zhruba 90 percent prác vykonali naši obyvatelia,“ zakončil starosta.

V okolí obce Tachty môžu turisti ďalej navštíviť napríklad hrad Hajnáčka, Chránenú krajinnú oblasť Cerová vrchovina, archeologickú lokalitu Pohanský hrad, sopečný vrch Ragáč, skalný útvar Steblová skala či Kostnú dolinu, v ktorej sa našli zvyšky pravekých zvierat. V širšom okolí sa nachádza i Soví hrad nad Šuricami, Fiľakovský hrad a hrad Šomoška pri Šiatorskej Bukovinke.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Máte radi Slovensko? Navštívte Terchovú
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná zastávka Devínske Jazero
Vo veži kostola v Banskej Belej našli prestrelenú časovú schránku
Chystáte sa na dovolenku s veľmi malými deťmi? Svoju cestu zvážte

Komentáre