Cestovanie

Starý magnetofón spustil zberateľskú vášeň, zbierku vystavujú v Čadci

"Návštevníci Kysuckého múzea v Čadci spoznávajú retro elektroniku. "

TASR, 24. júla 2016 12:00
Na snímke gramofón so zosilňovačom Tesla NZC 130. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Retro elektroniku z obdobia od 60. do 90. rokov minulého storočia prezentuje v Kysuckom múzeu v Čadci výstava zo súkromnej zbierky Petra Strýčka a jeho otca Adolfa.

Na výstave Retro – elektro sú podľa hlavnej lektorky Kysuckého múzea Dariny Hnidkovej rôzne elektronické zariadenia. "Návštevníci si môžu pozrieť audio- a videozostavy pre domácnosť, gramofóny, premietačky filmov, kotúčové a kazetové magnetofóny, diaprojektor, rádiá, zosilňovače, reproduktory, mikrofóny. Ale aj ukážky kaziet, CD a LP platne či LP single. Samozrejme, nechýba ani ozvučovací pult diskotekára a rôzne hudobné nástroje," povedala Hnidková.

VIDEO: Návštevníci Kysuckého múzea v Čadci spoznávajú retro elektroniku


"V 16 rokoch som si kúpil z prvej výplaty magnetofón a po rokoch som zistil, že ho stále mám. Prvý impulz teda bol, že mám magnetofón z roku 1986. Môj otec sa vždy zaujímal o kotúčové magnetofóny, on má zasa svoj. Keď sme to dali do éteru, známi sa ozvali, že majú tiež také, a začali sme ich zbierať. Čo bolo v dobrom stave, sme zachovali a takto sa zbierka rozrastala asi desať rokov," vysvetlil zberateľ Peter Strýček.
Na snímke spoluautor výstavy, zberateľ starej elektroniky Peter Strýček so svojou obľúbenou basgitarou. Foto: TASR/Pavol Ďurčo



Doplnil, že na vystavené exponáty reagujú inak starší a inak mladší návštevníci. "Starší, ktorí prehrávače, magnetofóny a hudobné nástroje poznajú, si zaspomínajú. Bol som na svadbe a tam som videl presne taký zosilňovač, presne takú gitaru. A takýto magnetofón sme mali doma. Druhý je pohľad detí alebo tínedžerov, ktorí viac-menej nemajú ani potuchy, na čo to slúžilo. Nevedia, ako funguje magnetofón, gramofón. Štrnásťročnej dcére som nevedel vysvetliť, ako je možné, že z platne cez ihlu prichádza zvuk. Pretože pozná iba mp3 z telefónu," podotkol Strýček.
Na snímke kolekcia kazetových magnetofónov. Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Domáca audiotechnika podľa neho ilustruje, akou škálou prešla pesnička na rôznych médiách. "Od platne, cez kotúčovú pásku, magnetofónovú pásku, minidisk a CD, až kým sme sa dostali do digitálnych médií. To sú mp3 v telefóne, na usb kľúči alebo v mp3 prehrávači," dodal kysucký zberateľ.

Výstava potrvá v priestoroch Kysuckého múzea v Čadci do 31. augusta.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Domy vytesané do skaly priťahujú pozornosť návštevníkov z celého sveta
Rodinný skanzen uchováva pamiatku na život a prácu našich predkov
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme z Kútov do Skalice
V cigeľskom skanzene verejnosť spoznáva baňu už 13 rokov

Komentáre